Svet
70 ogledov

"Slovenija, mafijski raj"

(Foto: EPA) Žurnal24 main
Mafijski skesanec Maurizio Prestieri je Slovenijo označil za mafijski raj. Pravi, da v Sloveniji ni protimafijske kulture, zato se lahko mafijci po državi gibljejo neovirano. GPU: Slovenija je varna država.

"Slovenija je varna država, saj že leta nismo obravnavali naročenih, t.i. mafijskih umorov,“ so se na navedbe mafijca Maurizia Prestierija odzvali na Generalni policijski upravi (GPU). Po Europolovih ocenah je obremenjenost Slovenije z organiziranim kriminalom majhna. Tiskovni predstavnik GPU Drago Menegalija poudarja, da je boj proti organiziranemu kriminalu prednostna naloga slovenske policije. Ta vsako leto uspešno zaključi preiskave več kot 10 mednarodnih organiziranih kriminalnih združb z aretacijami njihovih članov.

Lani so zaradi kaznivih dejanj, ki so bila posledica organizirane kriminalne dejavnosti, ovadili 257 fizičnih oseb in evidentirali preko 200 vozil in oseb v okviru razpisanih ukrepov prikritega evidentiranja ali namenske kontrole v Schengenskem informacijskem sistemu.

 

Med svojimi rezultati izpostavljajo rekorden zaseg skupno 110 ton anhidrida ocetne kislin, ki se uporablja kot reagent pri izdelavi oziroma proizvodnji heroina.

Kriminalistična policija opravlja kompleksne in izredno dolgotrajne postopke preiskovanja. Vzpostavila je tudi organizacijske enote, ki se ukvarjajo z obveščevalno dejavnostjo, z organiziranim kriminalom pa se ukvarja tudi Nacionalni preiskovalni urad (NPU).

V Sloveniji s pravimi imeni
Prestieri je med drugim razkril, da so lahko v Sloveniji počeli vse, kar so si želeli, saj ni nobenih pravil. Obiskovali so kazinoje, se dobivali z ženskami in prijatelji z vseh koncev sveta.

Neprekinjeno so v Sloveniji ostajali tudi po devet mesecev, tudi za novo leto. "V Sloveniji smo bili povsem varni, zato smo uporabljali svoja prava imena," je dejal Prestieri in dodal, da niso uporabljali ponarejenih dokumentov.


Poleg tega, dodaja Prestieri, so ustanove v Sloveniji na plačilnih listah različnih mafij: ruske, srbske, italijanskih, turške, vseh. Italija je obdana z državami, kjer je po ocenah italijanskih mafijskih organizacij preprosto poslovati, saj so državne institucije zelo šibke in ne obstaja protimafijska kultura. Poleg Slovenije je Prestieri omenil še Albanijo, Grčijo, Hrvaško in Črno goro.

V teh državah naj bi mafija tudi veliko investirala v lokalne posle. Izpostavil je Grčijo in njene obale, kjer je mafija gradila turistične komplekse, od hotelov do restavracij, vlagala pa je tudi v industrijo. "Ne spoznam se na gospodarsko krizo, vendar mislim, da bi pri njenem razumevanju morali upoštevati tudi ta dejstva," je še dejal Prestieri.

Prestieri je sicer pomočnik vodje neapeljske mafijske organizacije kamora, Paola Di Laura. Tožilci ga obtožujejo, da je umoril 30 ljudi, zdaj pa sodeluje s sodniki. V pogovoru s slavnim pisateljem Robertom Savianom, avtorjem odmevne knjige Gomorra, opisuje svojo življenjsko zgodbo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.