Svet
21 ogledov

Slovenija med peterico najbolj "zelenih"

Ljubljana Anže Petkovšek
Prvih pet držav, ki najbolj skrbijo za svoje okolje in zdravje državljanov, je evropskih. Slovenija je med njimi.

Raziskovalci na ameriški univerzi Yale vsako leto sestavijo seznam držav glede na to, kako skrbijo za okolje in zdravje ljudi. Na podlagi indeksa okoljske uspešnosti (EPI) so tudi letos razvrstili 180 držav.

Slovenija se je z rezultatom 88,98 točke od 100 možnih uvrstila na 5. mesto. V zadnjih desetih letih se je tako odrezala za 12,15 odstotka bolje. Na področju biološke raznovrstnosti in okolja je Slovenija na osmem mestu med vsemi državami, na področju gozdov pa na petnajstem. Še višje na lestvici bi bili, če bi se bolje odrezali na področju onesnaženja zraka. 

Na vrhu lestvice je Finska z 90,68 točke. Finska se je dobro odrezala na področju podnebja in energije, vodnih virov in kakovosti zraka. Izredno slabo pa so uvrščeni na področju kmetijstva in gozdov, kjer so se uvrstili na 87. in 106. mesto. 

Na drugem mestu je Islandija z 90,51 točke. Islandija vso elektriko pridobiva iz obnovljivih virov. Zahvaljujoč posebni geološki danosti, približno 25 odstotkov energije pridobi iz geotermalnih virov. 

Švedska se je zavihtela na tretje mesto in prejela 90,43 točke. Največ točk je dobila na področju pitne vode in vodovarstva. Najslabše pa se je odrezala na področju ravnanja z gozdovi, v največji meri zaradi netrajnostnega ravnanja. 

Danska je z 89,21 točke na četrtem mestu. Na področju vplivov na zdravje, vodnih virov, biološke raznolikosti in življenjskega prostora se na seznamu uvršča med prvo dvajseterico držav. 

Od leta 2000, od kar objavljajo omenjeni seznam, je zaznati pozitivne spremembe na področju vplivov na zdravje in dostopa do čiste pitne vode. Na drugi strani pa je opaziti veliko poslabšanje na področju onesnaženosti zraka. 

Komentarjev 6
  • h3o 15:35 10.marec 2016.

    in btw, pozabil si piko na koncu stavka, slovnični wanabee...

  • h3o 15:29 10.marec 2016.

    Kako pa ti govoriš? tudi slovnično pravilno? Da ne boš počil miško...

  • 2trj7h+ea23myhhpzsg4 15:10 10.marec 2016.

    Slovnico imaš pa kot da nebi prišel iz nobene izmed njih