Svet
11852 ogledov

Putin Slovenijo uvrstil na seznam neprijateljskih držav

Vladimir Putin Epa Novice: Putin vrača udarec Sloveniji: To zahteva od uradne Ljubljane
Rusija je danes dopolnila seznam neprijateljskih držav s petimi novimi državami. Uradni odziv ministrstva za zunanje zadeve še ni znan.

Rusija je danes Slovenijo dodala na seznam držav, ki izvajajo neprijateljska dejanja do ruskih diplomatskih in konzularnih predstavništev v tujini. Uvrstitev na seznam pomeni, da Slovenija ne bo mogla več najemati ljudi za delo na svojih diplomatskih predstavništvih v Rusiji, piše ruska tiskovna agencija Tass.

Poleg Slovenije so bile na seznam neprijateljskih držav danes uvrščene še Grčija, Danska, Slovaška in Hrvaška.

"Vlada je posodobila seznam tujih držav, ki izvajajo neprijateljska dejanja do ruskih diplomatskih in konzularnih misij v tujini," piše v izjavi, ki so jo objavili v Moskvi.

Ruski predsednik Vladimir Putin je izvršni ukaz o ukrepih proti državam, ki so na seznamu, sprejel 23. aprila. Seznam določa, s koliko posamezniki v Rusiji lahko države, ki so na njem, sklenejo pogodbe o zaposlitvi na diplomatskih in konzularnih predstavništvih.

Za odziv smo se obrnili na ministrstvo za zunanje zadeve (MZZ). Na odgovor še čakamo.

Rusija: Seznam ni končen

Kot piše Tass, ima Grčija omejitev 34 ljudi, Danska 20, Slovaška 16, medtem ko Slovenija in Hrvaška ne moreta več zaposlovati ljudi.

Že maja so bile omejitve uvedene za ZDA in Češko, seznam, ki ga je potrdila ruska vlada, pa po pisanju Tassa ni zaključen in se lahko glede na sovražna dejanja tujih držav proti Rusiji razširi.

Rusija je že maja naložila Sloveniji zmanjšanje števila diplomatskega osebja za štiri osebe, ob 30. obletnici navezave diplomatskih odnosov med Slovenijo in Rusijo pa je rusko ministrstvo za zunanje zadeve izrazilo obžalovanje, da so se slovenske oblasti v zadnjih mesecih odločile zavzeti sovražno stališče do Moskve.

MZZ: Odločitev obžalujemo

Ministrstvo za zunanje zadeve (MZZ) obžaluje odločitev ruske vlade, da Slovenijo ponovno uvrsti na seznam neprijateljskih držav, kar je prvič storila marca letos, so v odzivu na današnjo odločitev Rusije sporočili iz MZZ. Po njihovih besedah ta odločitev sicer nima vpliva na zastopanost osebja na veleposlaništvu RS v Moskvi.

Današnja odločitev ruske vlade, da Slovenijo uvrsti na seznam neprijateljskih držav, nima vpliva na zastopanost diplomatskega in administrativno-tehničnega osebja na veleposlaništvu RS v Moskvi, so v odzivu na odločitev zagotovili pri MZZ.

Slovenija je kot odgovor na rusko agresijo na Ukrajino, ki jo najostreje obsoja, v skladu z 11. členom Dunajske konvencije o diplomatskih odnosih 5. aprila 2022 zmanjšala število diplomatskega in administrativno-tehničnega osebja ruskega veleposlaništva v Ljubljani na 1+8, so še zapisali pri MZZ.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 72
  • Avatar Evie_Savage
    Evie_Savage 09:52 23.julij 2022.

    Najboljša ponudba ... Google je za vsa spletna dela od doma plačal 638 do 957 dolarjev na dan. Moja mlajša sestra je bila dva meseca brez delwa, prejšnji mesec je bil njen ček 28537 dolarjev, tako da je delal doma ...prikaži več 3 ure dela na dan in zaslužil sčasoma lahko še večja ... Tako sem začel ...................... >>>>>>>>>>>>>>>>>>> www.ordcash.com

  • denda 08:00 23.julij 2022.

    o NATO velesila kje , skriva se vaš stroj? S krasom pol evrope vred gori a od nata ni sledi...

  • denda 03:18 23.julij 2022.

    AMERIKANIM delajo zdrahe po evropi .ko so požari po evropi jih ni kje ste jenkiji.