Svet
12 ogledov

"Slovenija nagnjena k ekstremom"

Satelitski posnetek Velike Britanije (Foto: ESA) Žurnal24 main
Temperature v Veliki Britaniji so se ponekod spustile na raven južnega pola. Slovenija je že brez podnebnih sprememb nagnjena k ekstremom.

Britanci, ki prisegajo na deževno, a ne preveč mrzlo vreme, so to zimo deležni ledene terapije. Temperature so se najprej spustile na nič, potem malo nižje, zdaj se vrtijo že okrog minus 20 stopinj Celzija.

Energetska podjetja razmišljajo o omejitvi prodaje, sicer bodo ostala brez energentov, ministrstvo za promet dela seznam, kdo ima prednost pri nakupu goriva.

Šole ena za drugo zapirajo vrata, potniki na Heathrowu pa ostajajo brez prtljage, saj je ne morejo spraviti iz letal zaradi ledu. Letališče obljublja, da jim jo bodo poslali kasneje. Letala imajo sicer velike zamude, Easy Jet pa je odpovedal kar 30 letov.

Ceste so poledenele in odhod v službo je postal nevarna odprava.

Vsaj 22 Britancev je umrlo od božiča do zdaj zaradi takšnih ali drugačnih težav, povezanih z vremenom in nizkimi temperaturami.

Vremenoslovci pa po poročanju britanskih medijev nimajo nobene dobre novice; še naprej bo snežilo, temperature bodo še naprej padale, in to povsod po Veliki Britaniji.

"Porušeni ustaljeni vzorci vremena"
"V zadnjih 50 letih se gostijo nenavadni vremenski dogodki," nam je povedala klimatologinja prof. dr. Lučka Kajfež Bogataj.  "Splošno kroženje zraka je drugačno,"  pravi.

In takšnih dogodkov bo vse več. Podnebne spremembe ne pomenijo le, da bo vse topleje, ampak da bomo priča vse bolj ekstremnim dogodkom, torej tudi nizkim temperaturam, pojasnjuje Kajfež Bogatajeva.

Slovenija nagnjena k ekstremom
"Slovenija je že brez podnebnih sprememb nagnjena k ekstremom zaradi svoje lege," opozarja Kajfež Bogatajeva. To pa pomeni, da imamo še razlog več, da se bojimo posledic podnebnih sprememb.

V ZDA minus 45 stopinj Celzija
Tudi v ZDA v teh dneh beležijo ekstreme. V osrednjem delu so namerili neverjetnih minus 45 stopinj Celzija. Celo v Teksasu, kjer so navajeni milih zim, zmrzujejo, najbolj šokirani pa so na Floridi, saj so tudi oni morali poiskati puloverje in dolge hlače.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.