Svet
56 ogledov

"Slovenija povzročila domino efekt"

Begunci v Grčiji
1/6
EPA
Slovenija je s svojo včerajšnjo napovedjo povzročila domino efekt in zaprla meje za begunce. Kakih 13 tisoč tako upajoče čaka pred makedonsko-grško mejo.

Po včerajšnjem naznanilu slovenskega ministrstva za notranje zadeve, da ponovno uvajamo schengenska pravila, so to storile še vse ostale države na tako imenovani balkanski poti vse do Makedonije. "Slovenija je aktivirala schengenska pravila in to je povzročilo domino efekt," je danes dogajanje povzel hrvaški premier Tihomir Orešković in dodal, da so v rednem kontaktu s sosednjimi državami in pripravljenimi na spremembe. 

Makedonija uradno še ni potrdila popolne zapore meje za begunce, so pa sporočili, da bodo dovolili vstop le tistim, ki nameravajo zaprositi za mednarodno zaščito v Makedoniji in tistim, ki očitno potrebujejo humanitarno pomoč. Edinega mejnega prehoda z Grčijo v zadnjih treh dneh sicer ni prečkal noben begunec ali migrant več.

V blatu in na mrazu čaka okoli 13 tisoč ljudi

Begunci v Grčiji  | Avtor: EPA EPA
Tako v blatu in na mrazu blizu grškega mesta Idomeni čaka okoli 13 tisoč ljudi. Čez mejo pa ne smejo niti tisti, s potnimi listi iz Sirije ali Iraka, saj nimajo urejenih viz, ki pa jih je v državah v vojni praktično nemogoče prejeti.

Kaj je se bo zgodilo s posamezniki iz Sirije, Iraka, Afganistana..., ki so že v Grčiji še ni povsem jasno. Osnutek sporazum med EU in Turčijo namreč ne določa, kdaj naj bi začelo veljati določilo vračanja tistih državljanov, ki v Evropi ne bodo dobili mednarodne zaščite. Vseh prebežnikov, ki so že v Grčiji, naj bi bilo po grobih ocenah okoli 36 tisoč.

Nova pot preko Albanije?

Poslanec NSi Matej Tonin, ki je se trenutno s pomočjo evropske partnerske mreže seznanja z razmerami v Grčiji, je povedal, da nastanjeni v Atenah, natančno vedo, kakšne so razmere na meji, obenem pa vseskozi sprašujejo, kdaj se bo meja odprla. "Kot so mi povedali migranti, se okoli njih sprehajajo tihotapci, ki ponujajo za dva tisoč evrov alternativno pot skozi Albanijo. V primeru, da se bo omejevanje prehoda na makedonsko-grški meji nadaljevalo, se bo očitno odprla alternativna pot skozi Albanijo."

Po poročanju albanskih novinarjev je nadaljevanje poti beguncev in migrantov čez Albanijo v prihodnjih dneh povsem realna možnost, saj je albansko-grško mejo zaradi gorskih prehodov težko nadzorovati.

 

Komentarjev 13
  • malonaokoli 09:25 11.marec 2016.

    Ljudje so vedno skozi celotno zgodovino iskali boljše možnosti za preživetje, kdo bi jim zameril ? Mladi, zdravi ljudje nimajo več domovinske ljubezni, bolj jih zanima denar in zaslužek, kjerkoli, boga pa tako s seboj v oprani glavi nosi.

  • francelj 13:39 10.marec 2016.

    In to forte.

  • Tupamaros 11:27 10.marec 2016.

    olor, načrtovana invazija je sprožena septembra 2015 vojne in klanje pa traja že vsaj 5+ let. Zato ne bluzi o tem kaj je kdo naredil.