Svet
8 ogledov

Slovenija pozdravila izpustitev

Tiskovni predstavnik NLD Njan Vin danes še ni mogel potrditi, ali bodo poslali p Žurnal24 main
Voditeljica mjanmarske opozicije Aung San Su Či se je prvič po več letih vrnila na delo na sedežu svoje Narodne lige za demokracijo (NLD) v Yangonu. Slovenija pozdravila izpustitev aktivistke.

Mjanmarske oblasti so sicer obljubile, da bodo Aung San Su Či, ki so jo v soboto izpustili na prostost in je bila doslej več let večinoma odrezana od sveta, vnovič omogočile dostop do telefona. Neimenovani predstavnik vladajoče mjanmarske hunte je napovedal, da naj bi se to zgodilo kmalu.

Nobelova nagrajenka za mir je zadnji dve desetletji večino časa preživela v hišnem zaporu. Na zadnje, 18-mesečno podaljšanje hišnega zapora je bila obsojena avgusta lani zaradi Američana, ki je nepovabljen priplaval do njene hiše ob jezeru. Podaljšanje hišnega zapora ji je onemogočilo tudi sodelovanje na prvih parlamentarnih volitvah v Mjanmaru po 20 letih, ki so bile 7. novembra.

Slovenija pozdravlja izpustitev
Izpustitev voditeljice mjanmarske opozicije je pozdravilo tudi slovensko zunanje ministrstvo. Hkrati je MZZ izrazil pričakovanje, da bodo mjanmarske oblasti Su Čijevi omogočile neomejeno svobodo gibanja in govora ter da bo njeni izpustitvi sledila tudi izpustitev vseh drugih političnih zapornikov.

S tem bi mjanmarske oblasti po oceni MZZ prispevale k narodni spravi in demokratičnemu procesu, ki bi vključeval vse politične stranke, etnične skupine in manjšine v Mjanmaru.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.