Svet
12 ogledov

Slovenija pred Nemčijo in Francijo

posel, poslovanje, poslovnež, roka, rokovanje Shutterstock
Forbes je Slovenijo uvrstil na 17. mesto med državami, v katerih je najbolje poslovati.

Revija Forbes od leta 2006 objavlja seznam držav, v katerih je najbolje poslovati. Države ocenjujejo na podlagi 11 meril, med katerimi so inovacije, davki, tehnologija, korupcija in svoboda. Med prvimi 25 državami od skupno 145 prevladujejo evropske države. V spodnjem delu razpredelnice pa prevladujejo afriške države.

Slovenija se je uvrstila na 17. mesto, mesto za Švico in mesto pred Tajvanom. Za Slovenijo je mogoče najti še Francijo na 19. mestu, Luksemburg na 21. in Nemčijo na 24. mestu. Slovenijo so opisali kot državo, ki je kot prva med tistimi, ki so leta 2004 vstopile v EU, prevzela evro. Dodali so, da sta ji uspeli najstabilnejša politična in ekonomska tranzicija v regiji. Kljub temu pa so poudarili, da po številu tujih investicij zaostaja za povprečjem v regiji. Izpostavili so tudi relativno visoke davke, nefleksibilen trg dela in recesijo ter posledično naraščajočo stopnjo brezposelnosti.

Država, v kateri je najbolje poslovati, je Irska. Sledijo ji Nova Zelandija, Hongkong, Danska in Švedska. Velika Britanija je pristala na 12. mestu, ZDA pa na 14. Spodnji del lestvice zaključujejo Venezuela, Angola, Zimbabve, Mjanmar, Čad in Gvineja.

Komentarjev 3
  • Trovlak 19:57 17.december 2013.

    Le kako ne bi bilo v Sloveniji dobro poslovati? Če si res velik in posluješ še z večjimi, gredo posli nekako tako: storitev, ki stane 100%, naj bo prikazana, da je stala 200%, 60% razlike gre tistemu, ki kupuje, 40% ...prikaži več pa tistemu, ki prodaja. Pa je stvar rešena. 5 minut straha za milijončke na tujem bančnem računu se očitno splača.

  • Johan Spohan 15:41 17.december 2013.

    Na kolena so nas spravili naši "demokratski" politiki pa nihče drug!

  • spenjac 12:57 17.december 2013.

    odlično, na kolena so nas spravili, sedaj pa spodbujajo prihod prevzemnikov naših državnih podjetij.