Slovenija
42 ogledov

Slovenija stopnje ogroženosti ni povečala

Miro Cerar Saša Despot
Slovenski diplomat, ki je bil ranjen v terorističnih napadih, ni v smrtni nevarnosti. V bližini eksplozije je bil še en slovenski državljan, ki ni bil poškodovan.

Slovenski premier Miro Cerar je po današnjih terorističnih napadih v Bruslju izrekel globoko sožalje vsem svojcem ter potrdil, da je bil v napadih lažje ranjen slovenski diplomat, ki pa ni v smrtni nevarnosti. Poleg njega je bil v bližini eksplozije še en slovenski državljan, ki pa ni utrpel nobenih poškodb. 

"Slovenija stoji solidarno ob strani Belgiji in predvsem njenim državljanom," je poudaril premier. "Današnji napadi so napadli srce Evropske unije, gre za skrajno sovražna dejanja tistih, ki želijo vnesti strah v samo središče Evrope."

Napad na vrednote

Dodal je, da so bile napadene temeljne vrednote naše družbe, kot so demokracija, človekove pravice, strpnost, solidarnost in mir. "Prav zato bomo te vrednote zagovarjali še naprej, terorizem je zlo, ki ga Evropejci absolutno obsojamo in zavračamo," je poudaril.

Po napadih se je že sestala medresorska delovna skupina za boj proti terorizu. "Strokovnjaki so ugotovili, da napadi v Bruslju ne vplivajo neposredno na varnostne razmere v Sloveniji," je pojasnil Cerar. "Zaenkrat ni podatkov, ki bi pomenili dvig stopnje ogroženosti, je pa ogrožena stopnja varnosti naših državljanov v Bruslju." Zvečer bo zasedal sekretariat sveta za nacionalno varnost, ki bo ponovno preučil stanje.

Ni podatkov, da bi bili napadi povezani s Slovenijo

Dodal je, da zaenkrat ni podatkov, da bi bili napadi kakorkoli povezani s Slovenijo. "Dejstvo pa je, da grožnja terorizma terja preudarno ukrepanje," je poudaril premier. "Naši pristojni organi budno in aktivno spremljajo razmere tako pri nas, v naši soseščini in v Evropi ter ob tem sodelujejo s partnerskimi institucijami v evropskih državah." Prebivalce in prebivalke Slovenije je pozval k strpnosti, nenasilju in solidarnosti. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 9
  • markus 19:13 23.marec 2016.

    Se ne strinjam. Vreči je potrebno kravatarje - birokrate npr. na Ministrstvu za obrambo iz pisarn na cesto, ki tako ali tako samo zrak mešajo, pa bo takoj denar za zaposlitev več policistov in vojakov za primerno oz. dostojno plačo.

  • Mahi 08:23 23.marec 2016.

    Mi si enostavno ne moremo povišati stopnje pripravljenosti. Vse to stane. Kaj pa imamo. Zdesetkano policijo brez ustrezne opreme ki štrajka in prav v takem stanju je tudi vojska.

  • malonaokoli 07:55 23.marec 2016.

    gospod Cerar, če mislite še naprej sprejemat pod našo streho mlade borce islama skozi vrata humanitarnosti, bo pokalo tudi pri nas.Jaz sem mislil da so begunci samo ženske z otroki, sedaj pa vidimo da sprejemamo mlade fante brez spremstva, ki ...prikaži več so že zdavnaj polnoletni. Kako jih boste krotili in nadzirali ? če vemo, da se doma bojujejo med sabo.V največjem islamskem učnem centru v Ljubljani, ne bodo deležni Slovenskih vrednot. Ko politiki v imenu zakona ločujete ljudi med seboj po Religiji je vojna blizu.