Svet
9105 ogledov

Slovenija za 15,2 milijona evrov prodaja stanovanje na newyorškem Manhattnu

Rezidenca New York
1/2
Prodaja se 13-sobni dupleks, nekdanja rezidenca veleposlanika SFRJ, v osrčju Manhattna.

"Za nakup se zanima več kot deset interesentov, prvi ogledi so prihodnji teden," je za Finance povedal nepremičninski agent Tristan Harper nepremičninske družbe Douglas Elliman.

Srbija, Slovenija, Hrvaška, Makedonija ter Bosna in Hercegovina so konec prejšnjega tedna začeli s prodajo 13-sobnega dupleks stanovanja v 20-nadstropni stolpnici na aveniji Park na Manhattnu.

Peterica držav si od prodaje luksuznega stanovanja obeta 18 milijonov dolarjev, kar je okoli 15,2 milijona evrov. Prvi potencialni kupci si bodo nepremičnino lahko ogledali v ponedeljek.

Na ministrstvu za zunanje zadeve (MZZ) so za Finance pojasnili, da je objava oglasa le del marketinške strategije družbe Douglas Elliman in bo stanovanje naprodaj šele po njegovi prenovi, stanovanje namreč ni bilo vzdrževano dolgih 25 let.

"V primeru rezidence nekdanje SFRJ v New Yorku so se države dogovorile, da bodo najprej opravile čiščenje, osvežitev in obnovo. Nekatera dogovorjena dela so bila že opravljena, ne pa še vsa, in zato fotografije stanovanja še niso na voljo," so povedali na MZZ.

Sanacija stanovanja bo predvidoma stala nekaj manj kot 40 tisoč evrov, 14-odstotni delež, dobrih pet tisočakov, bo plačala Slovenija. Na MZZ računajo, da bo stanovanje za prodajo pripravljeno do konca leta.

Stanovanje je veliko 418 kvadratnih metrov, ima 13 sob (štiri spalnice, pet kopalnic in tri terase), nahaja se v 16. in 17. nadstropju stolpnice.

V zgornjem nadstropju so spalni prostori, v spodnjem nadstropju pa večja dnevna soba s kaminom in izhodom na teraso, kuhinja, dve jedilnici in knjižnica; ločeno se nahajajo tudi prostori za osebje in pralnica.

Rezidenca New York | Avtor:
"Gre za prostorno in razkošno stanovanje z več terasami. Vse to je na Manhattnu redkost, ki se plača. Naša pričakovanja so visoka, zato tudi visoka cena. Na koncu pa bo trg tisti, ki bo določil vrednost," je za Finance še dejal Tristan Harper iz družbe Douglas Elliman, ki nepremičnino prodaja.

Stanovanjski blok se nahaja na križišču 71. ulice in avenije Park. Rdeča opečna 20-nadstopna zgradba na številki 730 je bila zgrajena leta 1929, zasnoval pa jo je priznani arhitekt Lafayette A. Goldstone. Eden izmed stanovalcev v stavbi je milijarder Donald Newhouse, solastnik medijskega založnika Condé Nast, pod okriljem katerega izhajajo revije Vogue, Fair in The New Yorker.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • Avatar čavez
    čavez 16:28 12.oktober 2017.

    In na katere račune so si luzerji nakazal teh 15 milijonov.