Svet
4 ogledov

Slovenija ZDA pojasnjevala zaplete z referendumom

Slovenska zunanja ministrica je morala ameriškemu kolegu podrobno pojasniti naše Žurnal24 main
Slovenska obrambna ministrica Ljubica Jelušič je ameriškemu kolegu Robertu Gatesu danes pojasnila zaplet pri slovenski ratifikaciji protokola o pristopu Hrvaške k Natu.

Jelušičeva se je z Gatesom srečala ob robu neformalnega zasedanja obrambnih ministrov Nata v Krakovu. Po njenih besedah slovenski zaplet z ratifikacijo "nekako visi v zraku ves čas te konference".

Ameriškemu kolegu je povedala, da je ratifikacija protokola dobila visoko parlamentarno podporo ter napovedala, kaj lahko zveza v zvezi z morebitnim referendumom pričakuje v prihodnje. Dodala je, da imamo zaradi dokumentov oziroma zemljevidov, ki prejudicirajo mejo med Slovenijo in Hrvaško, v Sloveniji veliko "sumov oziroma zadreg“ glede pristopanja Hrvaške v Evropsko unijo, kar vpliva na slovensko javnost, tudi ko gre za vprašanje vstopa Hrvaške v Nato.


Ameriški obrambni minister Robert Gates je Pahorju zaželel uspešne "referendumske" pogovore. © AFP

 
Gates je izrazil razumevanje za naše aktivnosti glede omenjenega vprašanja in predsedniku vlade Borutu Pahorju zaželel uspeh pri vseh pogovorih.

Oba sta sicer največ pozornosti namenila sodelovanju v mednarodnih misijah in operacijah. Jelušičeva je pri tem poudarila pripravljenost Slovenije, da v prihodnjih dnevih poveča prisotnost na Kosovu oziroma da tja pošlje motorizirani bataljon, ki bo na Kosovu ostal do marca prihodnje leto. Ameriškega obrambnega ministra je razveselilo sporočilo Jelušičeve, da Slovenija ostaja prisotna v Afganistanu in da bo za podporo avgustovskim predsedniškim volitvam tja poslala še od 10 do 15 dodatnih vojakov, lahko tudi manj.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.