Svet
0 ogledov

Sloveniji bi pomagal zgraditi ceste

Žurnal24 main
Volitve na Hrvaškem. V anketah vodi Josipović, ki se z arbitražnim sporazumom ne strinja. Slovenija ni tema kampanje. Eden od kandidatov bi Sloveniji pomagal graditi ceste.

Trem favoritom predsedniških volitev na Hrvaškem smo postavili naslednja tri vprašanja:
1 Če boste izbrani za predsednika Hrvaške, kakšna bo vaša politika do Slovenije?
2 Ali podpirate arbitražni sporazum, kot sta ga oblikovala premierja Kosor in Pahor?
3 Kaj bi morali Slovenci vedeti o vas? Kaj lahko pričakujejo, če boste ravno vi izvoljeni?

Ivo Josipović, SDP:

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

  1 "Slovenija je zagotovo zgodovinsko in politično ena od držav, s katerimi mora Hrvaška gojiti posebne odnose. Gospodarstvi sta komplementarni, prijateljstva, sorodstva in nacionalni manjšini nas nerazdružljivo povezujejo."

2 "S sporazumom se ne strinjam. Najboljše bi bilo spor rešiti pred Meddržavnim sodiščem OZN."

3 "Zastopam politiko miru in prijateljstva. Zavzemam se za človekove pravice, kar vključuje tudi reševanje problemov z obeh straneh meje. Gospodarstvi bi lahko skupaj nastopali na trgih tretjih držav."

Milan Bandić, neodvisni kandidat:

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

  1 "Krepitev sosedskih odnosov s Slovenijo bo med prioritetami tako regionalne kot zunanje politike. Prav tako pa bom pošten pogajalec v primeru kakršnihkoli iger na račun hrvaških interesov."

2 "Pogajanja in dogovori so edini sprejemljiv način v civiliziranem svetu. Na tej poti je načelno tudi sporazum. Rešitev mejnega vprašanja pa vseeno ne sme iti na račun celovitosti Hrvaške."

 3 "Sem prijatelj Slovenije, o tem lahko priča moj prijatelj Zoran Janković. Hrvaška bo Sloveniji pomagala končno izgraditi ceste, da bo fizično povezana z EU."  

Andrija Hebrang, HDZ

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

  1 "S Slovenijo načrtujem vzpostavitev posebej pristnih odnosov, ker imata naši državi skupen interes gospodarskega razvoja in vzpostavitve stabilnosti v regiji. Kot zdravnik pričakujem uspešno sodelovanje tudi na področju medicine."

2 "Podpiram sporazum. Je zelo korekten, ker je iznašel rešitev spora v obojestranko korist."

3 "Dragi moji Slovenci in še dražje Slovenke, zares ste mi pri srcu (op. a. napisano v slovenščini). Več preberite na Hebrang.com"

Še trije vidnejši kandidati

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

 

Predsednik Hrvaške gospodarske zbornice  in uspešen gospodarstvenik Nadan Vidošević je neodvisni kandidat, za katerim vzdihujejo ženske. “Lep je kot greh,” pravijo.

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

 

Nekdanji minister za prosveto, znanstvenik in zdravnik  Dragan Primorac, neodvisni kandidat. Je hiperaktiven in ima zadeve rad pod nadzorom.

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

 

Najbolj napadana ženska v javnem živl jenju Hrvaške Vesna Pusić, kandidatka HNS. Ni pa edina ženska, ki kandidira za predsednico.

Josipović z največ možnostmi
Dvainpetdesetletni kandidat socialdemokratov (SDP) Ivo Josipović, profesor mednarodnega in kazenskega prava, utegne postati tretji hrvaški predsednik.

“Od začetka kampanje ima prepričljivo prednost, osnova njegove stanovitne podpore je lojalnost volilcev SDP in dejstvo, da Milanu Bandiću (vplivni župan Zagreba prav tako iz vrst SDP, ki nastopa kot neodvisni kandidat) ni uspelo vzeti večine socialdemokratskih volivcev,” za Žurnal24 razlaga Dragan Bagić iz zagrebške agencije za javnomnenjske raziskave PULS.

Josipovića sicer državljani doživljajo kot “dolgočasnega”, kar je za nosilca visoke funkcije zaželena lastnost glede na za šalo in vice vedno razpoloženega odhajajočega predsednika Stjepana Mesića.

Najverjetneje bo drugi krog
Trenutno utegnejo po javnomnenjskih anketah drugouvrščenemu Milanu Bandiću pomagati rojaki iz Hercegovine in glasovi izseljencev tudi od drugod, ki se bodo večinoma razporedili med njim in kandidatom HDZ Andrijem Hebrangom. Zanimiv bo tudi tek med neodvisnimi kandidati, ki zagovarjajo interese različnih smeri znotraj HDZ in desnega političnega pola nasploh. V prvem krogu 27. decembra se bo pomerilo 12 kandidatov. Najverjetneje bo potreben drugi krog, ki bo predvidoma 10. januarja.

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

 

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.