Svet
51 ogledov

Slovenka: Ni panike!

"Preplaha ni. Provokacije so pogoste. Za incidente najprej izvem iz Slovenije," Žurnal24 main
Koreji. Po obstreljevanju med obema Korejama slovensko zunanje ministrstvo svetuje previdnost.

Orožje. "Korejci, s katerimi sem se pogovarjala, sploh ne vedo, kaj se dogaja, s tem so vajeni živeti. O tem ne govorijo in se s tem ne obremenjujejo," pravi Mojca Zajc, ki za Kolektor že tri leta dela v južnokorejskem mestu Gumi. Niti po ocenah analitikov najresnejši incident v zadnjih 60 letih (v njem sta umrla dva južnokorejska vojaka, 15 vojakov in trije civilisti pa so bili ranjeni) se Južnim Korejcem ni zdel drugačen od prejšnjih, ki se zadnje čase kar vrstijo.

Več o zadnjem dogajanju na korejskem polotoku si lahko preberete tukaj. O tem, na kaj čaka Južna Koreja, lahko preberete v intervjuju z obramboslovcem Klemnom Grošljem.

Na spornem obmejnem območju na otoku Jeonpjeong v Rumenem morju se je zgodil najresnejši incident po vojni obeh Korej pred več kot polovico stoletja. Spor se je zgodil po tem, ko je Severna Koreja objavila, da ima nov objekt za bogatenje urana, kar je razburilo Združene države Amerike. Kitajska, tesna zaveznica Pjongjanga, poziva k miru.

"Režim ni toliko nor, da bi uporabil jedrsko orožje, saj Kitajska ne bi več imela posluha za vlado v Pjongjangu," je v intervjuju za spletni zurnal24.si dejal Grošelj, ki upa, da gre spopad pripisati prenosu oblasti s Kima Džong Ila na njegovega naslednika Kima Džong Una.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.