Svet
27 ogledov

Slovenke našle izziv v Ugandi

Članice odprave: Petra, Monika, Helena in Nina. (Foto: www.uganda-april2011.si)
1/13
Žurnal24 main
Uganda. Štiri mlade Slovenke gredo na trimesečno humanitarno medicinsko odpravo.

Konec marca se dve mladi zdravnici in dve absolventki medicine odpravljajo v Ugando, kjer bodo pomagale ljudem, ki so skorajda brez osnovne zdravstvene oskrbe.

Že leto ali dve pred odhodom se je bilo treba prijaviti, ker je velika zasedenost. Razmišljala sem o Ugandi ali Keniji in Uganda je bila prosta. Delaš v vasici, v ambulanti kot samostojen zdravnik. Nekatere druge odprave so bolj v lokalnih bolnicah. To se mi je zdel večji izziv.
Monika o tem, zakaj ravno Uganda

Neprimerljivo slabše kot pri nas
Na enega zdravnika pride približno 12.500 pacientov – za primerjavo: v Sloveniji na zdravnika pride približno 433 pacientov.

Zato so se dekleta z Novega mesta, Zagorja in Postojne odločila, da pomagajo po svojih najboljših močeh.

"Naša naloga bo nudenje osnovne zdravstvene oskrbe. Sama sem si od nekdaj želela sodelovati na eni odpravi. Namen odprave pa ni samo pomoč prebivalcem, temveč tudi izobraževanje nas kot bodočih zdravnikov. Svet se globalizira, vse več je popotnikov, ki pridejo s takih tropskih krajev. Čisto drugače je, če delaš tam in k tebi v ambulanto pride nekdo s teh krajev, kot pa če takih izkušenj nimaš," nam je povedala članica odprave, Novomeščanka Monika Turk.

 


Svoje znanje bodo delile s prebivalci vasi Bufuka. Kot poudarja Monika, je še ta oskrba, ki jo tamkajšnji prebivalci dobijo, zelo borna – če ne celo nedostopna.

 

Kam lahko nakažete donacije?
Medicinska fakulteta – Univerza v Ljubljani
TRR: 01100-6030708380 (Banka Slovenije Ljubljana)
Sklic: 250515-10
Namen: Uganda marec 2011
ID: SI 44752385

Utrinke s prejšnjih odprav si lahko ogledate v GALERIJI.

Vesele bi bile pomoči
"Poleg tega je zdravstvena oskrba še plačljiva in torej večini ljudi tudi iz tega vidika nedostopna in tako ljudje umirajo zaradi navadnih bolezni, kjer bi pri nas še pomislili ne bi, da bi zaradi tega kdo umrl. Večino bolezni, zlasti malarijo – kjer je po obolevnosti Uganda prva država na svetu –, se da z zdravili uspešno pozdraviti, a zdravila so ljudem nedostopna. Tu vidimo našo vlogo in zadovoljstvo, da pomagamo ljudem, ki so pomoči resnično potrebni," pravi Monika.

Odprava je seveda povezana z velikimi stroški, ki jih članice odprave same v celoti ne morejo pokriti. Celotno breme seveda nosijo one same. Dodatna finančna sredstva zbirajo na različne načine, še vedno pa jim jih kar precej primanjkuje. Vsaka bi morala privarčevati okoli štiri tisoč evrov. Zato pozivajo vse, ki bi bili pripravljeni donirati, naj jim pomagajo. Celotne donacije bodo porabljene za nakup potrebnih medicinskih pripomočkov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.