Slovenija
88 ogledov

Slovenska vlada razmišlja o postavitvi ograje na meji s Hrvaško

Pince Anže Petkovšek
Zdaj je jasno, tudi predsednik vlade je potrdil, da Slovenija razmišlja o postavitvi ograje.

"Slovenija ni pristaš graditve ograj, če pa bo zaradi neodzivnosti sosednjih držav potrebno, bomo prisiljeni tudi v postavitve tehničnih ovir," je na vprašanje o postavitvi ograje na slovensko-hrvaški meji danes po obiskih begunskega namestitvenega centra v Brežicah povedal predsednik vlade Miro Cerar in dodal, da bo sicer v nedeljo zavzel, da si Slovenija želi evropske rešitve tega problema, zato bom v nedeljo v Bruslju zastopal idejo, da bi zaostrili varnost na zunanjih mejah Evropske unije.

Ob glasnih žvižgih in klicih beguncev, naj odprejo vrata in jih spustijo proti Avstriji, pa je Cerar še povedal, da bo "vlada storila vse, da bo zavarovala Slovenijo."

Tudi zunanji minister Karl Erjavec je danes v Ljubljani potrdil, da zaradi nadzora migracijskih tokov Slovenija razmišlja o morebitnem naročilu oziroma postavitvi ograje na meji. "A ne z namenom, kot je to storila Madžarska. Če se tok preusmeri na Madžarsko, jim žičnata ograja ne bi pomagala," je še navedel Erjavec in dopolnil, da bi za takšno ograjo potrebne človeške sile. Tudi na Madžarskem žičnato ograjo varuje več tisoč policistov in drugega osebja.

Ne bodeča žica, ampak ograja!

O natančnih načrtih glede zaprtja meje oziroma postavitve ograje nihče od prisotnih vladnih članov v Brežicah ni želel govoriti, je pa državni sekretar na ministrstvu za notranje zadeve Boštjan Šefic na ločeni novinarski konferenci, ki je potekala istočasno z izjavo vladne ekipe, navedel, da "ne gre za žico, ampak bolj ograjo, s katero bi zavarovali določeno območje, kot je mejni prehod in določene dele zelene meje." 

Ob tem pa je še navedel, da morajo biti za takšno ograjo vedno policisti ali vojaki, saj bi begunci in migranti lahko čeznjo vseeno plezali: "Človek v stiski prepleza tudi ograjo."

Sodelovanja s Hrvaško ni

"To je nespodobno povabilo," pa je na ponudbo hrvaškega premiera Zorana Milanovića, da bi begunce dostavili kar do Šentilja povedla notranja ministrica Vesna Györkös Žnidar: "Tudi Hrvaška je članica Evropske unije in mora pravila upoštevati."

Na vprašanja hrvaških novinarjev o sodelovanju, pa sta tako ministrica kot tudi predsednik vlade večkrat ponovila, da s hrvaško stranjo ni mogoče sodelovati. Cerar je tako tudi poudaril, da Hrvaška v Slovenijo pošilja lačne, bolne in premražene ljudi preko Sotle ter se ne drži dogovorov.

Komentarjev 44
  • Omega_v6 10:03 25.oktober 2015.

    Žal je tako,da so v naši državi tujci več vredni kot domačini!! Ko so Madžari postavljali ograjo so se Slovenski politiki zgražali!! Takrat bi tudi mi morali graditi ograjop!! Pa se sploh zavedate kaj se bo zgodilo,če bo Nemčija zaprla ...prikaži več mejo?? Sledila jim bo Avstrija in takrat se bo na desettisoče beguncev zaustavilo v Sloveniji !!! Kaj bodo jedli in kje bodo preživeli zimo je vprašanje za miljon evrov??

  • h3o 19:00 24.oktober 2015.

    odlično povedano, ni kej za dodat! dovolj je en kravatar in s svojo debilno odločitvjo vse s*uka

  • encijan 18:09 24.oktober 2015.

    Kar pridruži se tej hordi in zapusti ksenofobe zavedno. Adijo!