Svet
68 ogledov

Slovenske barke v marine

mandrač Suzana Kos
Pred vstopom v EU. Na Hrvaškem 
delajo red med 
tujimi lastniki plovil.

“Jadrnico pod slovensko zastavo smo imeli več let privezano v mandraču na Krku, pred dnevi pa so nam povedali, da na komunalnih privezih za nas ni več prostora, temveč le v marini,” toži bralec. “Zakon, ki ureja, kako je s plovili pod tujo zastavo, velja na Hrvaškem že več let, spreminjali nismo nič in je enak kot pri vas. Komunalni privezi nimajo statusa carinskega skladišča, zato v mandračih ne morejo biti,” poudarjajo v Marini Punat.

Pomočnik direktorja in vodja portoroške marine Fiorenzo Lupieri pa ocenjuje, da so se sosedje očitno lotili urejanja razmer. “Pa tudi ni razloga, da bi bili tujci privezani na nekajkrat cenejših občinskih komunalnih privezih in ne na komercialnih v marinah. Slovence, ki imajo pri sosedih privezane barke, pa bo dodatno udarilo zaradi vstopa Hrvaške v Evropsko unijo (EU), predvsem tiste, ki niso poravnali svojih davčnih obveznosti,” dodaja.

Na slovenski obali so občinski komunalni privezi dostopni le tistim, ki imajo tam stalno prebivališče. Komunalnih privezov povsod primanjkuje.

Komentarjev 11
  • vicvic 15:30 26.oktober 2012.

    Zdaj bojo pobrali priveze malim čolnom, da bo prostora za barke inostale velikanke, Verjetno bo težka v našem obalnem območju.Denarja od uporabe pa bo gotovo veeč.

  • Mahi 12:18 26.oktober 2012.

    Vem, saj v tem je "caka" in to ni prav. Poznam veliko avtohtonih domačinov, ki ne dobijo komunalnega priveza za svojo pasaro, istočasno pa na takih vezih čepijo razni čolni od ljudi iz notranjosti, ki imajo na obli registrirano stalno ...prikaži več prebivališče samo zato, da so opravičeni do komunalnega priveza. Se ti zdi to prav?

  • skat 11:00 26.oktober 2012.

    In avto imaš lahko parkiran le v tisti občini v kateri si stalno prijavljen...