Svet
18 ogledov

Slovenski diplomati naj ne bi plačevali kazni

Parkomat Anže Petkovšek
V Bruslju naj bi v zadnjih treh letih našteli skoraj tisoč neplačanih kazni za prometne prekrške in napačno parkiranje. Med neplačniki naj bi bili tudi slovenski diplomati.

Bruselj med drugim gosti sedež Evropske unije in zveze Nato ter s tem več diplomatskih misij kot katerokoli drugo mesto na svetu. A diplomati in odposlanci, ki uživajo imuniteto v skladu z Dunajsko konvencijo o diplomatskih odnosih, jezijo belgijsko zunanje ministrstvo. V zadnjih treh letih namreč niso plačali 971 kazni, je pred dnevi poročal britanski časnik Telegraph, ki se sklicuje na belgijski časnik De Tijd.

Najhujši kršitelji med 28 stalnimi predstavništvi nacionalnih vlad pri Evropski uniji so diplomati Nemčije, Grčije, Madžarske, Malte, Slovenije in Cipra. Kazni ne plačujejo niti turški vojaški predstavniki pri zvezi Nato, na slabem glasu pa so tudi diplomati Savdske Arabije in Indije.

Kazni se ne plačujejo iz proračuna

Na slovenskem zunanjem ministrstvu so v zvezi s poročanjem za STA pojasnili, da danes zaradi božično-novoletnih praznikov in posledično zaprtja pristojnih ustanov v Bruslju ne morejo v celoti potrditi navedb o prometnih prekrških slovenskih diplomatov v omenjenem mestu.

"Slovenska diplomatska in konzularna predstavništva v primeru prejetih obvestil o prometnih prekrških posameznih uslužbencev o tem obvestijo posameznike z izrecnim navodilom, naj kazen sami poravnajo," pojasnjujejo na MZZ. Zatrjujejo, da nobena tovrstna kazen ni plačana s proračunskimi sredstvi.

Ministrstvo bo uslužbence tudi v prihodnje dosledno pozivalo k spoštovanju zakonskih predpisov držav sprejemnic, so dodali.

Belgijci pripravljajo nova pravila

V skladu s trenutnimi pravili belgijsko zunanje ministrstvo diplomatsko misijo le opozarja na neplačane kazni. Belgijski zunanji minister Didier Reynders pa naj bi kmalu predstavil nova pravila, podobna kot veljajo v ZDA, v skladu s katerimi bo mogoče diplomatom odvzeti privilegije, povezane s prometnimi prekrški, če ignorirajo tri kazni.

Telegraph sicer poroča, da je Reynders izrazil tudi zaskrbljenost zaradi dveh kazenskih primerov, kjer proti članom družin diplomatov niso bili sproženi pravni postopki. V enem primeru je neki moški zagrešil več kaznivih dejanj, povezanih z avtomobili in stanovanji, a se je izognil pregonu, ker je bil sin diplomata iz neimenovane države.

Komentarjev 5
  • Avatar čavez
    čavez 16:12 31.december 2013.

    Slovenska diplomatska goveda ne da ne plačujejo kazni, ne plačujejo ničesar najmanj davkov so prašiči oproščeni vseh plačil davka, mi jim plačujemo vse stroške tudi sekret papir in njihove pankrte, pa snežilke perice kuharje in vse kar se ta golazen spomni.

  • dragec 14:59 31.december 2013.

    Ma ti slovenski diplomati so ubogi,imajo najslabše plače v EU in zato so koruptivni, prodali bi SLO in svojo mamo, če bi lahko.

  • Žurnalček 13:34 31.december 2013.

    Pa koji vam je ku..c na Žurnalu , da ponavljate članke. A levica pri vas ne ve kaj dela desnica . Pa kje na svetu diplomati plačujejo kazni za parkiranje . NIKJER , sam žalostno je to , da teli ...prikaži več vaši novinarčki , med katerimi je tudi B.P , tegane vedo . FDIPLOMATSKA IMUNITETA ,se temu reče in ne zganjajte nekaj česar ni !