Svet
118 ogledov

Slovenski klavec iz Srebrenice prijet

V korist Franca Kosa bo očitno pričal Ratko Mladić, Kos pa mu bo vrnil "uslugo". Žurnal24 main
Na Hrvaškem so prijeli Franca Kosa, ki je osumljen, da je sodeloval pri genocidu v Srebrenici leta 1995, v katerem je umrlo več tisoč Bošnjakov.

''Sinoči ob 23.25 je bil na mednarodnem prehodu Bajakovo med preverjanjem avtobusa s srbskimi tablicami prijet Franc Kos, slovenski državljan, rojen leta 1966. Ugotovljeno je bilo, da je za njim s strani interpola BiH razpisana mednarodna tiralica. Prepeljan je bil na vukovarsko županijsko sodišče, ki bo presodilo o odreditvi pripora," je za Žurnal24 povedal Krunoslav Žgela, predstavnik za odnose z javnostmi vukovarsko-sremske policijske uprave.

Član odreda smrti
Franc Kos, ki se je leta 1966 rodil v Celju, je bil eden izmed pripadnikov 10. diverzantskega odreda vojske Republike srbske, ki je bil pod neposrednim poveljstvom Ratka Mladića. Po nekaterih navedbah naj bi bil Kos eden najpomembnejših članov tega oddelka.

Franca Kosa so med vojno klicali "Slovenac" ali "Žuča (Rumeni)". Zadnja leta naj bi živel v Bijeljini v BiH pod imenom Branimir Manojlović

Kosovo ime se je sicer pojavilo že na sojenju Slobodanu Miloševiću. Priča Dražen Erdemović, nekdanji eksekutor, je takrat dejal, da je Kos ubijal le zaradi denarja, odgovoren pa naj bi bil za smrt okoli tisoč ljudi.

Vplivni srbski general Radislav Krstić, v Haagu obsojen na 35 let zaporne kazni, je na sojenju o "odredu smrti", v katerem je sodeloval Kos, povedal naslednje: "Oni (deseti korpus, op. p.) so bili glavni eksekutorji in izvršitelji vsega, kar se je na področju Srebrenice dogajalo med 11 in 20. julijem 1995. Vsi so bili predani (generalu Ratku) Mladiću.  ... Po mojih podatkih je prišlo do "odstranitve" teh ljudi, odstranili pa so jih pripadniki 10. diverzantskega odreda Miše Pelemiša in bataljona Vojaške policije 65. zaščitnega polka, ki mu je načeloval major Dragan Pećanac."

Mirno življenje avtoličarja
Poznavalec srebreniškega genocida Avdo Huseinović je na lanski znanstveni konferenci Genocid v BiH – posledice odločitve Mednarodnega sodišča dejal, da je Kos več let živel v okolici Bijeljine pod lažnim imenom Branimir Manojlović in bil lastnik avtoličarske delavnice.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.