Svet
10 ogledov

Slovenski klavec spet na sodišču

V korist Franca Kosa bo očitno pričal Ratko Mladić, Kos pa mu bo vrnil "uslugo". Žurnal24 main
Na sarajevskem sodišču jutri novo sojenje Slovencu, ki ga obtožnica bremeni sodelovanja v genocidu.

Franc Kos, Štajerec, ki je kot plačanec sodeloval v spopadih na območju nekdanje Jugoslavije, bo jutri ob 13. uri stopil pred sodišče. Kot je znano, mu sodijo zaradi sodelovanja v pobojih v Srebrenici. Sam jih sicer ne zanika, ne priznava pa sodelovanja v genocidu, saj naj bi bil zgolj izvrševalec ukazov.

Obtožnica Kosa med drugim bremeni, da je soodgovoren za streljanje več kot 800 bošnjaških moških in dečkov v zaščiteni coni Združenih narodov v Srebrenici. Kos naj bi bil med drugim odgovoren za to, da je med ustreljenimi iskal tiste, ki so še kazali znake življenja. Kot izhaja iz obtožnice, jih je pokončal s strelom v glavo.

 

 

Kosov odvetnik Dušan Tomić je pred sojenjem za zurnal24.si povedal, da bo obramba med  sojenjem še naprej poskušala dokazati, da mu sodišče lahko krivdo dokazuje le v smislu vojnega zločina, ne pa tudi genocida. "Ali sem optimist? Če ne bi bil, se ne bi ukvarjal s pravom, oziroma tega primera ne bi prevzel," nam je v pogovoru pred jutrišnjim sojenjem povedal Tomić. Dodal je, da se zaveda, da bo izjemno težko, in primeru ne pripisuje velikih možnosti za uspeh.

Stroj za ubijanje treh strani
Spomnimo. Franca Kosa so aretirali 19. aprila letos na mejnem prehodu Bajakovo. Potoval je z avtobusom s srbskimi registracijami. Po besedah odvetnika Tomića je bil namenjen v Slovenijo, kjer naj bi se predal. Za njim je bila namreč izdana mednarodna tiralica.

Kosov odvetnik je v pogovoru za naš portal isti dan aretacije povedal, da se je Kosova zgodba začela na Hrvaškem. "Ker se je vojna tam umirjala, se je odločil prestopiti v vojsko Bosne in Hercegovine," razlaga odvetnik in doda, da je na srbski strani končal zato, ker so ga slednji zajeli in ga preprosto prisilili, da je ubijal za njih. Tomić je ponovil prepričanje, da gre za sojenje "rokam in ne možganom", saj naj bi Kos le izvrševal ukaze.

V priporu skupaj s soobtoženimi Stankom Kojićem, Zoranom Goronjo in Vlastimirjem Golijanom Kos čaka na razsodbo sodišča. Krivdo za genocid vsi štirje zavračajo.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.