Svet
21 ogledov

Slovenski reševalci na prizorišču

Reševalci v Indoneziji med izkopavanji večinoma najdejo le še trupla, po ocenah Žurnal24 main
Reševalci se borijo za življenja osmih ljudi, ki naj bi bili tri dni po uničujočem potresu še vedno živi zakopani pod ruševinami hotela v Padangu. V mesto je prispela tudi slovenska reševalna ekipa.

Domačinom so se že pridružile mednarodne reševalne skupine, tako da ostanke hotela Ambacang preiskujejo tudi reševalni psi z Japonske in iz Švice. "Mislimo, da je spodaj živih še osem ljudi. Eden od njih je domačim poslal SMS-sporočilo, dobili so ga včeraj ob tretji uri popoldne,“ je povedal vojaški častnik Arkamelvi Karmani, ki vodi reševanje pri hotelu.

 

Slovenci v Padangu

Na prizadeta območje je že prišla slovenska ekipa z reševalnikmi psi. Po administrativnih obveznostih na letališču jih bodo v reševalnem središču napotili na dodeljeno območje za reševanje, je povedal vodja ekipe Marko Bručan.

Že veste, ali boste ostali v mestu ali vas bodo razporedili na podeželje?
Ne vemo še, ali bomo odšli v samo mesto, ali pa na katero od okoliških območij. Del ekipe je odšel v komunikacijski center, kjer pričakujejo nadaljnja navodila, mi pa trenutno izpolnjujemo formularje in dovoljenja za bivanje.

Kakšne so razmere v Padangu?
Položaj je z letališča videti pod nadzorom, kljub množici ljudi. Sicer ni vode, elektriko pa proizvajajo s pomočjo generatorjev. Domačini so kljub tragediji, ki jih je prizadela, izjemno prijazni, za razliko od Dubaja, kjer smo imeli včeraj ogromno težav.

Že lahko samo ocenite razsežnosti potresa in povzročene škode?
Za zdaj še ne, samo smo praktično še vedno na letališču, več bomo vedeli čez nekaj ur, ko bomo dejansko začeli z reševanjem.

Avtor sporočila je prosil za pomoč in hkrati reševalne ekipe opozoril, naj bodo previdni, da jih med izkopavanjem na zasujejo. Ujeti naj bi bili v šestem nadstropju, reševalci pa skozi ruševine kopljejo predor, skozi katerega se želijo prebili do njih.

Karmani domneva, da naj bi bilo v hotelu še 40 trupel, ironija pa je hotela, da je v času sredinega potresa potekal seminar zavarovalniške družbe.

Rešilni SMS
Podobnih zgodb o rešilnih SMS-sporočilih je več.

 "Pomagajte. Ujet sem, ležim v hiši blizu stopnic." Johnson Chandra je kratko sporočilo poslal svojemu očetu 900 kilometrov daleč v Džakarto, medtem ko sta z ženo ležala ujeta v temi in prahu njunega doma.

Kmalu so prispeli reševalci in oba skoraj brez poškodb izvlekli iz ostankov nekoč trinadstropne hiše.

Zasute vasi

V oddaljenih območjih okoli Padanga so se razsežnosti sredine katastrofe šele začele razkrivati. Številne vasi so zasuli zemeljski plazovi, domačini pa so ostali brez vode, saj so vodni viri onesnaženi.

Reševalne ekipe, ki so opremljene z maskami, saj se zaradi tropske vročine že širi smrad razpadajočih trupel, so se prebile do kraja Pariaman, ki leži blizu središča potresa. Prvi posnetki so razkrili, da se je porušil celoten hrib in pod sabo pokopal več vasi.

Preštevanje mrtvih
Padang je spremenjen v gromozanski kup ruševin, zaradi česar je reševanje močno oteženo, reševalci pa odkrivajo večinoma le še trupla.

Po ocenah predstavnikov Združenih narodov na Sumatri naj bi bilo pod ruševinami še okoli 4000 ljudi. Število mrtvih ocenjujejo na več kot tisoč, indonezijske oblasti pa poročajo o uradno 806 mrtvih in pogrešanih.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.