Svet
31248 ogledov

Slovenski teolog umoril invalidnega smetarja

Edi Žegarac Ilrestodelcarlino.it
Edi Žegarac zatrjuje, da se mu je pred očmi naredila tema in se ničesar ne spominja.

Na sodišču v italijanskem letovišču Rimini se je začelo sojenje Slovencu Ediju Žegarcu, ki je 12. januarja lani brutalno umoril 50-letnega očeta štirih otrok Nicolo Donadia.

Soseda v naselju prikolic, ki jih daje občina v predelu Conca v uporabo socialno ogroženim, se že dlje časa nista razumela, od leta 2021 pa sta bila na bojni nogi – oziroma se je Donadio bal 55-letnega Žegarca. Slednji se je predlanskega junija  tuširal pred prikolico in sprla sta se zaradi vode. Ločeni Donadio, ki je bil 67-odstotni invalid – a je za preživetje sebe in otrok vseeno delal kot smetar - je v obračunu padel na tla, ko je odtipkal številko za pomoč, pa mu je Žegarac uničil telefon.

Socialne službe niso reagirale

Italijan je nato vložil prijavo s pomočjo odvetnika Maria Erbette, ki je o stopnjevanju hude krvi med prebivalcema socialnega naselja obvestil socialne in upravne službe, češ da naj enemu ali drugemu najdejo novo namestitev, a te po njegovih besedah niso reagirale. Če bi ju ločili, se po mnenju Erbette tragedija ne bi zgodila, tako pa se je tista januarska sreda začela krvavo. Okrog pol sedmih zjutraj je Žegarac s telovadnim drogom za uteži napadel Donadia, ki se je ta ravno vrnil z dela. Udarci po glavi so bili usodni in žrtev je izdihnila kmalu zatem, ko so na poziv sosedov prihiteli karabinjerji. Žegarac, ki je študiral teologijo in je velik ljubitelj filozofije, jih je opazoval skozi okno Donadieve prikolice in tam so ga tudi aretirali.

Na potezi so psihiatri

Po poročanju medijev naj bi krvnik dejanje priznal, namestniku tožilca pa pojasnil, da je hotel prepričati Donadia, naj  opusti prijavo proti njemu, zato se je obetalo sojenje po hitrem postopku, ki obtožencu prinese tretjino nižjo kazen. A tožilstvo je nazadnje vendarle zahtevalo običajno sojenje za naklepni umor.

Žegarac, ki ima tudi italijansko državljanstvo, je izpovedal, da je res prosil Donadia za umik prijave, a da se ne spominja, kaj je sledilo, ker se mu je pred očmi naredila tema. Ker je po mnenju njegovega zagovornika, odvetnika Massimiliana Orrùja, dejanje morda zagrešil v stanju zmanjšane prištevnosti, je slednji zahteval psihiatrični pregled Žegarca in na naslednji obravnavi 3. aprila tudi zaslišanje psihologa v zaporu, kjer je priprt. Odločilno bo tako mnenje sodnih izvedencev za psihiatrijo. Medtem pa so starejša hčerka in drugi svojci zoper Žegarca že vložili odškodninsko tožbo.

Komentarjev 15
  • Grof 17:11 07.marec 2023.

    Marko Koprivec, bivši parlamentarni udbovski zasliševalec, SD baraba na situ KPK ja, veliki prevarant in taki se sprehajajo po parlamentu. Golob nosi tudi gnila lajca, pa se …..

  • Pepi 16:53 07.marec 2023.

    SMETAR???ubil je SMETARJA,delal je kot SMETAR,se nebi strinjala z tem nazivom,kajti SMETAR-smeti,onesnažuje,ČISTILEC,pa za njim čisti,pospravlja.......

  • majdas 15:48 07.marec 2023.

    Ja, pri vsej zgodbi je najpomembnejša novica, da je človek nekoč študiral teologijo... 🤦‍♀️ Potem pa privre na dan vsa modrost tega sveta...