Svet
60 ogledov

Slovenski "teroristi" povzročili paniko

Jaka Kolenc: "Držati smo morali roke v zraku. Ko so prišle okrepitve, so nas izv Žurnal24 main
Drugega oktobra je ameriška policija kot teroriste aretirala slovenske športnike. Nad obravnavo se bodo pritožili.
"Ne premikajte se! Streljal bom, umrli boste, umazano bo!" se je drl policist. Tako je dogodke drugega oktobra v zvezni državi Virginija opisal Žiga Novak , spremljevalec slovenskega ultratriatlonca Mateja Markoviča , ki ga je skupaj s podporno ekipo zaradi fotografije šolskega avtobusa obravnavala in pozneje tudi aretirala ameriška policija. V Slovenijo so se vrnili v sredo, z odvetnikom pa so se o dogodkih že pogovorili.

"Teroristi" slikajo avtobus

Žiga je povedal, da so v Ameriko prišli lačni po dolgem letu, zato so se zgodaj zjutraj, okoli pol osmih, odpeljali v Fredericksburg po hrano. "Opazili smo rumene ameriške šolske avtobuse, znane iz hollywoodskih filmov. Skozi odprto okno sem vozilo nekajkrat fotografiral, policist, ki je vozil za nami, pa nas je takoj ustavil. V desetih minutah je bilo tam že sedem policijskih avtomobilov in šerif. Pregledali so nam dokumente, a jim ni bilo nič jasno, zato so nas po 45 minutah izpustili," razlaga Žiga.

"Slovaški teroristi" v ameriškem časniku Freelance Star.

 
Streljal bom! Umrli boste !
Kalvarija se je nadaljevala ob pol dveh popoldne, ko so se slovenski športniki vračali v narodni park Lake Anna. Pri vhodu v park jih je zaustavilo policijsko vozilo, izstopil je prestrašen oborožen policist, ki je meril vanje in jih pozival, naj se ne premaknejo, sicer jih bo ustrelil. "Na nas se je drl. Ni nam bilo jasno, kaj smo storili. Petnajst minut se nismo smeli premakniti. Pozneje nam je agent zveznega preiskovalnega urada FBI celo povedal, da smo imeli srečo, ker je bilo policista bolj strah kot nas," je povedal maser ekipe Jaka Kolenc . "Policist je 15 minut hodil okoli našega avta, dokler niso prišle okrepitve. To je bilo najdaljših 15 minut v mojem življenju," nadaljuje Žiga. "Ko so prišle okrepitve, so nas izvlekli iz avtomobila, nas vklenili na pokrovu avtomobilskega motorja in nas na kolenih pustili klečati sredi ceste. Nato smo še celo večnost čakali FBI. Nismo pa vedeli, da so vmes že evakuirali šolo in jo pregledali s psi za iskanje eksploziva."

Fotografija šolskega avtobusa, ki je povzročila paniko v spotsylvanski šoli in spravila na noge celo FBI. © Žiga Novak

 
FBI: Iz onih držav ste
"Po pol ure so se pripeljali agenti FBI, ki so do takrat očitno že ugotovili, da gre za pomoto, saj so bili grozno prijazni. Zasliševali so nas ločeno, da bi videli, če se naše zgodbe ujemajo," pojasnjujeta Jaka in Žiga. Potem so čakali še predstavnika imigracijske službe, ki se je moral zaradi njih pripeljati iz Washingtona. Agenti FBI so bili strašno prijazni, ker so vedeli, da so naredili napako. Kot vzrok za sume pa so jim celo dejali, saj veste, iz onih držav ste, Čečenije. "Razložili smo jim, da je Čečenija skoraj tako daleč kot Virginija, v medijih pa so pisali, da smo Slovaki," konča Jaka.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.