Svet
13 ogledov

Slovenski Triglav reševal v Sredozemskem morju

Ladja Triglav Arhiv 1. slovenskega kontingenta EU NAVFOR MED
Posadka ladje Triglav je danes s poškodovanega gumenjaka rešila 52 migrantov.

Posadka slovenske vojaške ladje Triglav, ki sodeluje na mednarodni misiji Evropske unije NAVFOR MED v Sredozemskem morju, je danes s poškodovanega gumenjaka rešila 52 ljudi, ki so skušali doseči italijansko obalo. Kot so pojasnili predstavniki slovenske vojske na Twitterju, so vse rešene migrante že predali ladji italijanske obalne straže.

To sicer ni prva reševalna akcija slovenske posadke, saj so v začetku novembra v obsežnejši akciji rešili okoli sto ljudi. "Pripravljali smo se na take dogodke, a eno so priprave, drugo pa realnost," je po koncu prve akcije povedal poveljnik Andrej Pečar.

Več kot 40-odstotni upad prihodov novih migrantov

Čeprav je trenutno medijsko bolj izpostavljena balkanska migrantska pot, pa številni prišleki v obljubljeno Evropo skušajo priti preko Italije. Po podatkih Mednarodne organizacije za migracije je do 30. novembra preko morja v Italijo prišlo 143.114 ljudi, v Grčijo pa 64.049. V obeh državah so sicer od novembra sicer zaznali več kot 40 odstotkov manj prihodov novih migrantov.

Komentarjev 4
 • ojla 23:01 06.december 2015.

  Saudova Arabija si jih ne želi čeprav so to njihovi muslimanski bratje.Tam ne morejo ostati ,ker ne poznajo oni evropske solidarnosti .So bogata država in imajo v Meki možnost nastanitve v njihovih praznih šotorih.So se pa ponudili, da bi v ...prikaži več Nemčiji zgradili 200 mošej ,kot nekakšno zatočišče za musliče.

 • Avatar olor
  olor 22:11 06.december 2015.

  Zakaj jih ne odvleče tja od koder so pripluli. Kaj pa ilegalen prehod morske meje se ne sankcionira? Nazaj pa basta.

 • MihaMB 20:33 06.december 2015.

  Saj mi je žal teh ljudi, ampak....z vsakim rešenim beguncem (ali karkoli že so..) problem več za EU. Saudova Arabija pa se veseli...