Svet
10 ogledov

Slovenski župan v Železni Kapli

Franc-Jožef Smrtnik Žurnal24 main
Enotna lista (EL), edina slovenska stranka na avstrijskem Koroškem, je prvič v zgodovini osvojila mesto Župana. V Železni Kapli bo županoval Franc-Jožef Smrtnik.

V drugem krogu volitev za župana v Železni Kapli je Franc-Jožef Smrtnik s 15 glasovi prednosti premagal kandidata socialdemokratske stranke (SPÖ) Haralda Kogelnika.

Drugi kandidat iz vrst EL, ki se mu je na prvem krogu volitev za župana uspelo prebiti v drugi krog, Hubert Kordež, v Globasnici ni slavil enakega uspeha. Njegov protikandidat Wolfgang Wölbl iz vrst SPÖ, ki sicer govori tudi slovensko,je namreč prejel 61 odstotkov oddanih glasov, Kordež pa le 39.

V Pliberku in na Suhi brez sprememb
V Pliberku bo še naprej županoval Stefan Visotschnig iz SPÖ, ki se tudi javno opredeljuje za pripadnika slovenske narodne skupnosti. V drugem krogu je premagal tekmeca iz vrst ljudske stranke (ÖVP) Manfreda Daniela. Tudi na Suhi ostaja župan predstavnik SPÖ Gerhard Visotschnig, ki je v svoji stranki dejaven tudi v Delovni skupnosti avstrijske narodnosti (DESKAN) pri SPÖ.

V Bilčovsu na Gurah zahodno od Celovca je neuspeh doživela dolgoletna županja iz vrst SPÖ Stefanie Quantschnig, ki jo je premagal tekmec Manfred Maierhofer.

Celovec v rokah BZÖ
Glavno mesto dežele avstrijske Koroške Celovec bo odslej tako kot dežela sama pod vodstvom Zavezništva za prihodnost Avstrije (BZÖ). Christian Scheider se je s 64 odstotki oddanih glasov zavihtel na mesto župana, ki je bilo pred tem 36 let v rokah ÖVP.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.