Svet
7 ogledov

Slovensko veliko kot avstrijsko

Dvojezične table Žurnal24 main
V Pliberku, Drveši vasi in Žvabeku na avstrijskem Koroškem so deželne oblasti postavile dvojezične krajevne table z enakovrednimi slovenskimi in avstrijskimi napisi.

Tako so uresničile odredbo avstrijskega ustavnega sodišča iz leta 2005, čemur so se doslej izogibale. Prejšnji teden je ustavno sodišče znova zahtevalo postavitev ustreznih dvojezičnih tabel, saj je pripenjanje manjših dodatnih tablic s slovenskim imenom pod večje nemško ime na krajevnih tablah nezakonito.

Koroški Slovenci in večina strank na avstrijskem Koroškem so odločitev pozdravili, zadovoljstvo je izrazil tudi minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Boštjan Žekš. "Čeprav je od odločitve avstrijskega ustavnega sodišča do postavitve ustreznih tabel preteklo nekaj časa, je treba ta korak pozdraviti z zaupanjem, da se bo podobno dogajalo z drugimi primeri," je dejal.

Deželni glavar avstrijske Koroške Gerhard Dörfler, iz urada katerega so sporočili novico, vztraja pri stališču, da je odločitev ustavnega sodišča glede dvojezičnih tabel napačna, vendar jo je kljub temu treba upoštevati. Avstrijsko ustavno sodišče je novico o postavitvi dvojezičnih krajevnih tabel pozdravilo.

Avstrijski socialdemokrati in Zeleni vidijo postavitev tabel kot pomemben prvi korak. Ljudska stranka upa, da avstrijska Koroška ne bo več tema razprav, svobodnjaki pa zahtevajo ugotavljanje manjšine in 25-odstotni prag za postavitev dvojezičnih napisov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.