Svet
278 ogledov

"Tovrstna grozodejstva se ne smejo ponoviti"

srebrenica Profimedias
V spominskem centru v Potočarih blizu Srebrenice bo zaradi ukrepov ob pandemiji covida-19 danes okrnjena osrednja spominska slovesnost za več kot 8000 bošnjaških žrtev genocida v Srebrenici pred 25 leti.

Srebrenica mora ostati v našem spominu kot opomin mednarodni skupnosti, da se tovrstna grozodejstva ne smejo nikoli več ne ponoviti ne dopustiti. Zanikanje in relativizacija teh tragičnih dogodkov sta nesprejemljiva, je ob 25. obletnici genocida v Srebrenici poudarilo zunanje ministrstvo.

Na zunanjem ministrstvu pričakujejo, da bo letošnja obeležitev obletnice usmerjena tudi v prihodnost. Slovenija si prizadeva za proces pomiritve na območju nekdanje Jugoslavije in za stabilnost Zahodnega Balkana v celoti. Spravni proces je ključen za sožitje in medsebojno zaupanje med narodi ter evropsko prihodnost regije, so v sporočilu za javnost zapisali na MZZ.

Obletnica v senci pandemije

Letos mineva 25 let od genocida v Srebrenici, v katerem so sile bosanskih Srbov ubile več kot 8000 Bošnjakov. V državah članicah Evropske unije 11. julij od leta 2009 obeležujejo kot evropski dan spomina na žrtve genocida v Srebrenici.

Zaradi zaprtih meja ob pandemiji letos v Potočare ne morejo priti svojci žrtev iz tujine, tako da so soglasje za pokop dale le družine, ki živijo v BiH. Pokopali bodo samo devet žrtev genocida. Na verskem obredu in pokopu žrtev bodo navzoči samo svojci in prijatelji žrtev ob spoštovanju ustrezne medsebojne razdalje, potem ko se je v minulih letih osrednje slovesnosti udeležilo med 25.000 in 50.000 ljudi.

Kljub manjši udeležbi organizatorji trdijo, da bosta sporočilo miru in opozorilo ostala ista - da se ne ponovi zločin genocida, kakršnega sta vojska in policija Republike srbske storili nad Bošnjaki na t. i. varovanem območju ZN Srebrenica julija 1995, ko so samo v nekaj dneh po padcu enklave 11. julija 1995 ubili 8372 Bošnjakov, predvsem moških in dečkov.

V bošnjaško-hrvaški entiteti Federaciji BiH je danes dan žalosti. V državah članicah EU pa 11. julij od leta 2009 obeležujejo kot evropski dan spomina na žrtve genocida v Srebrenici.

25 let po genocidu še vedno niso našli posmrtnih ostankov okoli 1200 žrtev genocida. Težava je predvsem v tem, da so pokopani v sekundarnih grobiščih. Skupno so doslej identificirali in pokopali 6719 žrtev. Od tega jih je 6482 pokopanih v spominskem centru, ostali pa drugod v skladu z željami svojcev.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 2
  • Avatar omega_v6
    omega_v6 15:29 11.julij 2020.

    V Sloveniji prav pripadniki "rdeče zvezde" pod katero so se izvajali ti zločini protestirajo in želijo ta diktatorski režim nazaj!! Kdo bo kriv,če pride do takih masakrov v Sloveniji?? Največji delež krivde bo pripadel medijem!!

  • MihaPu 12:07 11.julij 2020.

    Fake, notri so sami mudžahidi in Alijevi-musli vojščaki zločinci in vojno-sposobni mladeniči, ki so bežali skupaj s tistimi, ki so imeli orožje ali pa so pomagali pri begu tistim, ki so imeli orožje. Čez noč so se prikradli ven in ...prikaži več pobijali tako Srbe kot Hrvate v okolici in se vrnili v Srebrenico kot da se nič ni zgodilo. Propagandni nateg Clinton-muslimanov za očrniti Srbe. Ratko Mladić je heroj in vedno bo, saj ni bilo nikakršnega zločina. Dubai/Katar plačujejo 100 eur mame Srebrenice na mesec!