Svet
2 ogledov

Slovesnosti ob obletnici napadov

Dan, ki je pretresel svet. Žurnal24 main
Američani so se na zdaj že tradicionalen način spomnili osme obletnice najhujših terorističnih napadov v njihovi zgodovini 11. septembra 2001.

Žalost in bolečino so izražali na vseh treh prizoriščih tragedije, po vseh ZDA pa je potekal nacionalni dan služenja in spomina, ki ga je aprila odredil ameriški predsednik Barack Obama. Predsednik je skupaj s prvo damo Michelle Obama pred Belo hišo počastil spomin na žrtve z minuto molka, obiskal je tudi Pentagon. Kot je dejal Obama, so ZDA po napadih stopile skupaj ne le v žalosti, ampak tudi v odločenosti, da se postavijo za domovino, ki jo imajo radi.

Štiri minute molka v New Yorku
V New Yorku, kjer je umrla večina od skoraj tri tisoč žrtev napadov, so sorodniki in prostovoljci brali imena padlih. Slovesnost je bila tradicionalno prekinjena s štirimi minutami molka v spomin na trenutke, ko sta ugrabljeni letali trčili v stolpnici WTC in ko sta se obe porušili.

Slovesnosti sta se lani udeležila tedaj še predsedniška kandidata Barack Obama in John McCain, letos pa je glavno vlogo poleg župana Michaela Bloomberga prevzel podpredsednik ZDA Joe Biden, ki je skupaj s sorodniki položil cvetje v bazen, kjer sta nekoč stali stolpnici, ki bo del spominskega obeležja, ko ga bodo dokončali. Po osmih letih se je sicer gradnja začela.

Poklon tudi 40 žrtvam v Pensilvaniji
V Pensilvaniji blizu kraja Shanksville so prav tako prebrali imena 40 žrtev ugrabljenega letala, ki naj bi se zrušilo po uporu potnikov, ki so takrat s pomočjo mobilnih telefonov že izvedeli za napade v New Yorku in Pentagonu ter so tako najverjetneje preprečili napad na kongres ali Belo hišo.

Prva slovesnost brez Busha
Letošnja slovesnost pa je bila prva brez predsednika Georgea Busha, ki je po napadih sprožil svetovno vojno proti terorizmu. Njegov tiskovni predstavnik je sporočil, da je nekdanji predsednik dan preživel delovno v pisarni, skupaj s soprogo Lauro pa sta mislila na žrtve tragedije. Iz Bushevega urada so posebej pohvalili pripadnike oboroženih sil in policij.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.