Svet
605 ogledov

Slovo nekdanjega italijanskega predsednika

Giorgio Napolitano Profimedias
Ob smrti bivšega italijanskega predsednika Giorgia Napolitana se izrazi sožalja vrstijo tudi iz Slovenije.

V starosti 98 let je v rimski bolnišnici umrl nekdanji italijanski predsednik Giorgio Napolitano, je po poročanju tujih tiskovnih agencij sporočila italijanska vlada. Že dlje časa je imel zdravstvene težave, v zadnjih dneh pa se je njegovo stanje še poslabšalo. 

Napolitano je bil dolga leta najmočnejši politik v državi in si je v znak spoštovanja med Italijani prislužil vzdevek Re Giorgio (Kralj Giorgio), užival pa tudi velik ugled v tujini.

Aktiven proti fašizmu

Rodil se je 29. junija 1925 v Neaplju v družini intelektualcev, politično kariero pa je začel graditi v drugi svetovni vojni, ko je bil aktiven član upora proti nacistom in fašistom. Leta 1942 se je pridružil protifašističnemu gibanju, leta 1945 pa je uradno postal član Italijanske komunistične partije, vstopil v politiko in bil leta 1953 prvič izvoljen v parlament.

Do takrat je Napolitano pridobil diplomo s področja prava. Bil je član nacionalnega komiteja partije in je postajal vse pomembnejša oseba v njeni organizaciji. Kljub sporni podpori invaziji Sovjetske zveze na Madžarsko leta 1956 je bil eden od voditeljev reformističnega dela stranke.

Napolitano je bil od leta 1992 do 1994 predsednik spodnjega doma italijanskega parlamenta, v prvi vladi Romana Prodija pa je bil notranji minister. Ministrski položaj je zasedal od leta 1996 do 1998, zatem pa je bil izvoljen v Evropski parlament v Strasbourgu, kjer je bil poslanec do leta 2004. Italijanski predsednik Carlo Azeglio Ciampi ga je septembra 2005 imenoval za dosmrtnega senatorja.

Leta 2006 so ga kot prvega nekdanjega komunista izvolili za italijanskega predsednika. Leta 2013 mu je italijanski parlament kot prvemu italijanskemu predsedniku zaupal še drugi sedemletni predsedniški mandat. Na položaju je bil do leta 2015, ko ga je nasledil Sergio Mattarella.

Za okrepitev odnosov s sosedi

Preminuli italijanski predsednik je pripomogel tudi k otoplitvi odnosov med Slovenijo in Italijo. Zgodovinsko je bilo namreč srečanje takratnih predsednikov Italije, Slovenije, Hrvaške, Giorgia Napolitana, Danila Türka in Iva Josipovića v Trstu, ko so julija 2010 obiskali tudi Narodni dom v Trstu.

Takrat so se zavzeli za preseganje tragedij iz preteklosti. Ob obisku Slovenije leta 2012 pa je Napolitano postal prvi tuji predsednik, ki je nagovoril državni zbor.

Slovenska predsednica Nataša Pirc Musar je že izrazila sožalje v imenu države. Bivši predsednik Borut Pahor pa se je zahvalil za njegovo prizadevanje za dobre odnose med državama.

"V imenu Republike Slovenije po smrti nekdanjega predsednika Italije Giorgia Napolitana izrekam sožalje in globoko sočutje predsedniku Sergiu Mattarelli in prebivalcem Italije," je na omrežju X zapisala predsednica.

Pahor, ki se je z Napolitanom tudi večkrat srečal, pa je na omrežju X izrekel sožalje in se zahvalil za njegova prizadevanja za prijateljstvo, spravo in dobre odnose med Slovenci in Italijani. "Ohranil ga bom v najbolj žlahtnem spominu," je dodal.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 3
  • LukaMB 12:44 24.september 2023.

    Nobene škode, en žabar manj.

  • Kmodri 16:17 23.september 2023.

    Lah ostane Lah do Slovencev, ko je že mrtev!

  • fuckZ24 12:45 23.september 2023.

    Lahko je on 100x partizan in komunist, v osnovi je bil isti kot fašisti. Nesposoben refleksije do tega, kaj so Italijani počeli med ww2. Sral je o tistih fojbah, ni pa hotel nic vedeti o 20-letnem maltretiranju Slovencev, Rabu, Gramozni ...prikaži več jami, Gonarsu.... Ko ga jebe. Lahko bi crknil že davno in ne bi blo nobene škode.