Svet
22 ogledov

Slovo Nokie

Nokia Nokia
Konec tedna bo Nokiina enota za mobilnike v celoti v rokah ameriškega Microsofta.

Ameriški Microsoft bo konec tedna po dobrih osmih mesecih zaključil prevzem Nokiine enote za mobilnike. S tem se nekoč vodilno podjetje tudi uradno poslavlja od mobilnih telefonov – odslej se bo ukvarjalo z omrežno infrastrukturo in povezanimi storitvami. Širijo se tudi ugibanja, ali naj bi se enota preimenovala v Microsoft Mobile.

Pri Microsoftu ugibanj danes niso komentirali, na blogu so zapisali le, da se veselijo "nove milijarde uporabnikov, ki bodo Microsoftove storitve lahko uporabljali na Nokiinih mobilnih telefonih".

Pametni telefoni pomenili začetek konca

Finsko podjetje je na trgu mobilnih telefonov vladalo dobro desetletje, a s prihodom pametnih telefonov južnokorejskega Samsunga in ameriškega Appla je počasi začenjalo izgubljati tržni delež. Predlani ga je nato prehitel Samsung, podjetje pa je zaradi slabe prodaje telefonov z operacijskim sistemom Symbian zabredlo v rdeče številke. Prodajo Microsoftu so napovedali novembra lani – posel je vreden 5,44 milijarde evrov.

Po napovedih analitske hiše IDC bo Microsoftov mobilni operacijski sistem leta 2016 dosegal 4,8-odstotni tržni delež. Applov iOS bo zasedal slabih 15 odstotkov trga, Googlov Android pa dobrih 77 odstotkov, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Komentarjev 4
  • Marko Slovenia 01:12 23.april 2014.

    pomoje sploh ni bil slab sistem, ampak škoda, ker bo več monopola :(

  • kapibara 21:49 22.april 2014.

    Za uspeh podjetja tisočkratnik plače..za NE -speh podjeta, drugo odlično plačano del. mesti , delavci pa popucajte govana.. :-(

  • Johan Spohan 21:30 22.april 2014.

    Še dobro da je pri nas čisto drugače.