Svet
11 ogledov

Služili bi na račun slabšega zdravja

(Foto: Shutterstock) Žurnal24 main
Farmacevtsko podjetje Roche ima za bolnišnice posebno ponudbo za eno od svojih zdravil. Bolnišnica zasluži, ko se pacientu poslabša. Poslovni model si je prislužil glasno kritiko.

Podjetje bo bolnišnicam ponudilo svoje zdravilo za rakava obolenja pod drugačnimi pogoji. Vsako poslabšanje bolnikovega stanja bo za bolnišnico pomenilo dodaten zaslužek.

Švicarsko podjetje nemškim bolnišnicam pošilja ponudbo, s katero bi bolnišnice dobile povrnjene stroške zdravljenja, če zdravilo ne bi zavrlo bolezni. Ponudba velja za prvo zdravljenje napredujočih tumorjev na črevesju, prsih, pljučih in ledvicah, poroča Süddeutsche Zeitung. Mesečno zdravljenje z zdravilom Avastin v Nemčiji stane približno 3300 evrov.

"Etično sporno in v nasprotju z zakonom"

Kritiki so zgroženi nad tovrstnim modelom, ki je "očitno v nasprotju z zakonom" in etično sporen. Tovrstna odločitev podjetja pa poraja tudi vprašanja o zdravilu samem. Wolfgang Becker-Brüser iz neodvisne klirinške hiše Arznei-Telegramm meni, da je takšna ponudba povabilo za zdravljenje pacientov, ki imajo malo možnosti, da bi jim zdravilo pomagalo. Lahko bi pripeljalo celo do tega, da bi bili pacienti prikrajšani za učinkovitejše metode zdravljenja.

Podjetje Roche vztraja pri pogodbi, saj bi s takšnim modelom po njihovem mnenju pripomogli tudi k zmanjševanju stroškov v zdravstvu. V podjetju so prepričani, da takšna pogodba ni pravno sporna.

Vprašljiva učinkovitost

Nekateri se sprašujejo, ali ne želijo s tem zgolj obdržati zdravilo na trgu. Učinkovitost zdravila je namreč vprašljiva. Medtem ko podatki kažejo, da zdravilo upočasni raka, pa je število pacientov, ki preživijo, le malo nad ali enako številu pacientov, ki so podvrženi običajnim načinom zdravljenja. Zaradi skrb vzbujajočih rezultatov naj bi ameriška agencija FDA umaknila soglasje k uporabi Avastina pri zdravljenju raka na prsih.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.