Svet
9 ogledov

Smog v Moskvi povečuje umrljivost

Moskva, smog, vročina, poletje 2010, ulice, požari
1/10
Žurnal24 main
Zaradi smoga so na slovenskem veleposlaništvu v Moskvi uvedli določene ukrepe za zaščito zdravja. Zaradi vročine in smoga je smrtnost v Moskvi dvakrat višja od običajne.

V mestu, predvsem v javnih stavbah in bolnišnicah, so tako oblasti namestile 123 klimatiziranih prostorov. Večina moskovskih stanovanj namreč še ni opremljena s klimatskimi napravami.

Gasilci se medtem še vedno bojujejo s številnimi požari v okolici ruskega glavnega mesta. Oblasti so naštele 557 požarov na 174 tisoč hektarjih površine, kar je neznatno izboljšanje v primerjavi z minulim koncem tedna.

Nekaterih Moskovčanov se zaradi vročine in smoga že loteva najhujši pesimizem.

"Mislim, da je to konec sveta," je dejala 52-letna medicinska sestra Vera Savinova.

"Naš planet nas opozarja, kaj se lahko zgodi, če ne bomo pazili na naravo."

Zaradi smoga se je povečalo tudi število zdravstvenih težav.

"Zelo slabo se počutim,"
je dejal 54-letni astmatik Nikolaj Žukov.

"Zaradi smoga ne smemo odpreti oken, doma pa zaradi vročine tudi ne moremo zdržati."

Fotografije Moskve v smogu si oglejte v GALERIJI.

Ognjeni zublji že ogrožajo jedrski raziskovalni center Majak blizu Čeljabinska na Uralu. Oblasti so v okolici centra že razglasile izredne razmere in prepovedale vstop v bližino enega od največjih jedrskih ruskih objektov.

Mrtvašnice pokajo po šivih
Mediji ob tem oblasti obtožujejo, da prikrivajo prave razsežnosti okoljske katastrofe in podatke o boleznih in smrtih, povezanih s strupenim smogom.

Po poročanju časnika Kommersant, ki navaja direktorja enega od pogrebnih podjetij, mrtvašnice in krematoriji pokajo po šivih.

Moskovske zdravstvene oblasti so sicer objavile podatke o umrljivosti v mestu. Število smrti je tako dvakrat višje kot običajno. V mestnih mrtvašnicah je trenutno 1300 trupel, v njih pa je prostora za 1500 trupel.

Šef zdravstvenih oblasti Andrej Selcovski je dejal, da gre povečanje umrljivosti delno pripisati vročinskemu valu in smogu. V Moskvi koncentracija strupenih plinov v zraku že četrti dan zapored presega dovoljene vrednosti.

Koncentracija ogljikovega monoksida in drugih strupenih plinov danes dva- do trikrat presega dovoljene vrednosti, medtem jih je minuli konec tedna presegla celo sedemkrat.

Smog pa ne ovira več prometa na moskovskih letališčih.

V zadnjih 24 urah so na njih zabeležili sto tisoč potnikov, kar je največ letos.

Na letališčih je pristalo 879 letal, 845 jih je poletelo. Na letališču Domodedovo je vidljivost 750 metrov, na letališčih Vnukovo in Šeremetjevo pa 900 metrov.

Nižji pridelek žita

Zaradi hude suše je Rusija znižala napovedi o letošnjem pridelku žita.

Žetev bo za več kot tretjino manjša kot lani, je po poročanju ruske tiskovne agencije Itar-Tass povedal predsednik ruske vlade Vladimir Putin ter za letos napovedal pridelek v višini zgolj 60 do 65 milijonov ton.

Ukrepi na slovenskem veleposlaništvu
Z ministrstva za zunanje zadeve (MZZ) so za zurnal24.si povedali, da slovensko veleposlaništvo v Moskvi zaradi počitnic dela v okrnjeni sestavi.

Za zaposlene v slovenskem veleposlaništvu v Moskvi so uvedli določene ukrepe za zaščito zdravja (dodatno prezračevanje prostorov, čiščenje zraka in maske).

"Veleposlaništvo v Moskvi spremlja obvestila o vsebnosti strupenih snovi, je
v stalnem stiku z drugimi veleposlaništvi v Moskvi in je na tekočem z
ukrepi drugih veleposlaništev. Države EU se izredno sestajajo in medsebojno
obveščajo ter bodo svoje morebitne ukrepe in priporočila soglasno sprejele
in uskladile,"
so še sporočili iz MZZ.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.