Svet
31 ogledov

Smolensk; obletnica strmoglavljenja letala s predsednikom na krovu

1/9
Žurnal24 main
Mineva natanko pet let od tragične nesreče letala, na katerem je umrl takratni poljski predsednik in še 95 ljudi. Vojno tožilstvo trdi, da je šlo za krivdo pilota. Obstajajo vendarle dokazi, da so nanj vršili pritisk.

Sobota, 10. april 2010. Letalo tupoljev 154, ki prevaža poljskega predsednika Lecha Kaczynskega in še številne predstavnike poljske vlade, strmoglavi blizu vojaško – civilnega letališča Smolensk na zahodu Rusije. Nesreče ne preživi nihče izmed 96 potnikov in članov posadke. Med žrtvami je tudi predsednikova soproga.

Predstavniki poljske vlade in ostali potniki so bili namenjeni na prireditev ob 70-ti obletnici pokola v Katinskem gozdu, ko je sovjetska Rdeča armada pomorila 22.000 poljskih častnikov in intelektualcev.

Ostankov letala Rusi ne dajo

Pet let kasneje preiskava še vedno ni zaključena, tudi zaradi sporov in nezaupanja med Poljsko in Rusijo glede odgovornosti za nesrečo. Ruska stran, ki Poljski še vedno ni izročila ostankov letala, odgovornost pripisuje posadki poljskega letala, poljsko vojaško tožilstvo pa je soodgovornosti obtožilo tudi ruska kontrolorja, ki sta skrbela za zračni promet v Smolensku v času nesreče. Prejšnji teden so najavili, da bodo zoper njiju vložili obtožnico.

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Dosedanja preiskava je sicer pokazala, da je bila posadka letala pod močnim pritiskom generalov, ki so bili na letalu, naj v Smolensku pristanejo za vsako ceno. Najnovejša razkritja posnetkov črne skrinjice, ki snema pogovore v pilotski kabini, kažejo, da je bil v pilotski kabini vse do konca poveljnik poljskega vojaškega letalstva, general Andrzej Blasik, ki je pilota silil k pristanku. “Daj, saj imaš dovolj prostora! Pristani!” je ukazal pilotu, ki je na koncu pod pritiski klonil, pristal, s tem pa v smrt pognal sebe in še 95 ljudi.

Slovesnosti ob obletnici

Osrednja žalna slovesnost na Poljskem, ki sta se je udeležila tudi predsednik Broislaw Komorowski in premierka Ewa Kopacz, je potekala danes zjutraj na varšavskem vojaškem pokopališču Powazki. Na slovesnosti so prebrali imena žrtev, ki so se jim nato poklonili z minuto molka. Delegacija poljske vlade je nato odpotovala na kraj nesreče, kjer so položili vence. 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.