Svet
1259 ogledov

Smrt Hašodžija: "Savdski princ je nor"

Mohamed bin Salman
Republikanski senator je savdskega prestolonaslednika označil za "norega" in "nevarnega".

Direktorica ameriške obveščevalne službe Cia Gina Haspel je v torek članom senatnega odbora za mednarodne odnose za zaprtimi vrati poročala o obveščevalnih informacijah, ki jih ima Cia glede umora savdskega novinarja Džamala Hašodžija. Senatorji so kasneje ocenili, da ni dvoma o tem, kdo je naročil umor.

Ameriški predsednik Donald Trump skupaj z državnim sekretarjem Mikom Pompeom trdi, da ni dokazov o tem, da bi bil savdski princ Mohamed bin Salman vpleten v novinarjev umor. Tudi obrambni minister James Mattis je dodal, da nimajo "pištole, iz katere se kadi". "Ne, da se kadi iz pištole. Kadi se od žage," je po poročanju Haspelove novinarjem povedal republikanski senator iz Južne Karoline Lindsey Graham.

Umorjen in razkosan

Hašodžija so umorili in razkosali savdski agenti oktobra v generalnem konzulatu njihove države v turškem Istanbulu. Sum, da je umor naročil, pa leti na savdskega prestolonaslednika Mohameda bin Salmana.

Turčija ima posnetek mučenja in umora novinarja, ki je bil kritičen do oblasti v Rijadu, in ta posnetek je posredovala tudi ZDA. Trump, Pompeo in svetovalec za nacionalno varnost John Bolton kljub vsemu vztrajno trdijo, da jim posnetkov ni treba poslušati.

Preiskava umora Hašodžija | Avtor: Profimedia Profimedia

Trump javnosti razlaga, da so odnosi s Savdsko Arabijo zelo pomembni, da gre za milijarde dolarjev vredne prodaje orožja in delovna mesta v ZDA. S tem in z dvomom v to, kdo je naročil umor, upravičuje zavračanje ukrepov proti Savdski Arabiji. V senat je poslal Pompea, ki zvesto ponavlja predsednikove besede, Haspelove pa pretekli teden vlada ni poslala v senat. A senatorji so jo dobili ta teden.

Analitiki dvomijo v Trumpove trditve

Ameriški gospodarski, politični in vojaški analitiki sicer zelo dvomijo v predsednikove trditve. Savdska Arabija se ne more čez noč odpovedati nakupom orožja in opreme v ZDA, saj ves njen sistem sloni na tem orožju že desetletja. Poleg tega gre za veliko manj denarja in veliko manj delovnih mest, kot trdi Trump. Zagotovo ne dovolj, da bi se to poznalo ameriški ekonomiji.

"Niti najmanj ne dvomim, da je prestolonaslednik usmerjal umor in so ga sproti obveščali o položaju. Če bi bil pred poroto, bi ga ta obsodila v 30 minutah," je ocenil predsednik odbora za mednarodne odnose republikanec Bob Corker. "Mohamed bin Salman je krogla za razbijanje in je sokriv umora gospoda Hašodžija do najvišje možne mere," je dodal Graham in omenil žago, iz katere da se kadi.

Preiskava umora Hašodžija | Avtor: Profimedia Profimedia

Pištola, iz katere se kadi, je v ZDA izraz za neizpodbitni dokaz krivde. Poleg Mattisa o tej "pištoli", ki glede Hašodžijevega umora naj ne bi obstajala, nenehno govorita tudi Pompeo in Trump.

"Moraš biti zavestno slep, da ne prideš do sklepa, da so umor izvedli ljudje pod poveljstvom Mohameda bin Salmana," je dejal Graham in presenetljivo iskreno dodal, da bi sam vlado že zdavnaj obtožil laganja, če bi bila demokratska.

Corkerju in Grahamu ni nasprotoval nihče od senatorjev, Haspelova pa kot šefica Cie javno o tem ne govori. Ni pa jasno, kaj lahko senat stori, saj je za kakršenkoli ukrep v nasprotju z voljo vlade potrebna večina v kongresu, ki je Trump ne bo mogel zavrniti z vetom. Trump ostaja odločen, da bin Salman ni kriv.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.