Svet
32 ogledov

Smrt Kurdinje, ki se je borila proti džihadistom

Ceylan Ozalp Youtube
Smrt 19-letnega kurdskega dekleta, ki se je borilo proti Islamski državi. V Turčiji krvavi protesti v podporo Kurdom.

19-letna Ceylan Ozalp. Svetovna javnost se jo je zapomnila po reportaži BBC-ja pred mesecem dni, ki je prikazovala ženske, ki se na kurdski strani borijo proti džihadistom. BBC je zdaj objavil vest, da je Ceylan umrla. Storila naj bi samomor z zadnjim metkom, ki ji je - obkroženi s strani borcev, proti katerimi se je borila - še ostal.

Raje, kot da bi jim padla v roke, se je ubila, kar je sporočila preko radijske zveze. Da bi kaj takšnega storila, je napovedala že v BBC-jevi reportaži: "Ničesar se ne bojimo, borile se bomo do konca. Raje bi se ubila, kot pa da bi padla v roke džihadistov."

Krvavi protesti

Po vsej Turčiji so včeraj potekali protesti v podporo Kurdom, ki so se marsikje sprevrgli v prelivanje krvi. V spopadih med protestniki in policijo ali med protestniki in islamisti je bilo ubitih najmanj 12 ljudi, poročajo svetovne agencije.

Oblasti so v več provincah, kjer so večinsko prebivalstvo Kurdi, med drugim v provincah Diyarbakir, Mardin, Siirt in Van, razglasile policijsko uro.

Demonstracij, h katerim je pozvala prokurdska Ljudska demokratična stranka zaradi neukrepanja Turčije v boju proti džihadistom, ki želijo zavzeti kurdsko mesto Kobane v Siriji, se je udeležilo na tisoče ljudi.

Turški notranji minister Efkan Ala je prokurdske protestnike obtožil, da "izdajajo lastno državo" in jih pozval, naj se razidejo ali pa bodo sledile "nepredvidljive posledice". "Na nasilje bomo odgovorili z nasiljem," je novinarjem v Ankari še povedal minister.

Komentarjev 4
  • jaki 14:38 08.oktober 2014.

    Se opravičujem, ampak ne tebi. Kot idiot si se izlegel, kot idiot živiš, kot idiot boš tudi podlegel...

  • Igor Đukanović 11:18 08.oktober 2014.

    Kakorkoli. Res je, da "islamski skrajneži" ne bodo šli v nebesa. Pa ne zato, ker so jih pobile ženske, pač pa zato ker sploh niso verni ampak navadni nasilneži.

  • MK 11:03 08.oktober 2014.

    Novica je krožila že 14 dni nazaj in je NEPOTRJENA.Kurdski borci oz. preko njihovih kanalov je bilo rečeno, da je punca v bojih čisto drugje in da je živa in zdrava. Žurnal imate težave z branostjo? Ne it na raven rumenega.