Svet
12 ogledov

Smrt najbolj iskanega poveljnika Hezbolaha

Umor naj bi bil hud udarec Hezbolahu. Žurnal24 main
Eden od najbolj iskanih ljudi s strani ZDA in Izraela je bil ubit v eksploziji bombe.

Eden od pomembnejših vodij Hezbolaha Imad Mughniyah je bil po izjavah libanonske organizacije ubit v bombnem napadu v Damasku.

Hezbolah je za smrt obtožil Izrael, ki naj bi podtaknil bombo v njegov avto. Slednji sicer zanikajo vpletenost v uboj. Teheran je prav tako obtožil Izrael in obsodil napad kot obliko "državnega terorizma". ZDA so uboj pozdravile.

Mughniyah je bil še pred Osamo bin Ladnom dolgo na prvem mestu ameriškega spiska najbolj iskanih zaradi napadov na izraelske in zahodne tarče. Vpleten naj bi bil v bombne napade na ameriško ambasado leta 1983, ameriške in francoske mirovne sile v Bejrutu in tudi bombardiranja izraelskega veleposlaništva v Buenos Airesu ter ugrabitve dveh zahodnjakov v Libanonu leta 1980. ZDA so ga obtožile tudi sodelovanja in načrtovanja pri ugrabitvi ameriškega letala leta 1985 in uboja ameriškega potnika.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.