Svet
7 ogledov

Smrt v spopadih zaradi kolere

Za boj proti epidemiji kolere, ki na Haitiju razsaja že poldrugi mesec, odobrili
1/5
Žurnal24 main
V spopadih, ki so zaradi kolere izbruhnili med pripadniki Združenih narodov in haitijskimi protestniki, umrla dva človeka.

Pripadniki Združenih narodov so se v več mestih na Haitiju spopadli z domačimi protestniki. Ti trdijo, da so kolero v državo prinesli nepalski vojaki, ki delujejo v misiji mednarodne organizacije. Demonstranti so zaprli več cest, zažigali vozila in se z vojaki Združenih narodov zapletli v strelske obračune.

Misija ZN na Haitiju je priznala, da je blizu mesta Cap-Haitien enega človeka v samoobrambi ubil njen pripadnik. Misija ZN, ki na Haitiju šteje 12 tisoč mož, je začela preiskavo o dogodku, a hkrati poudarila, da je njen pripadnik deloval v samoobrambi. Na ulicah Cap-Haitiena je bil po navedbah policijskih virov ubit tudi mlad Haitijec.

V Katmanduju so trditve, da naj bi kolero na Haitiju zakrivili nepalski pripadniki modrih čelad, danes zavrnili. V nepalski vojski so poudarili, da so ustrezni testi pokazali, da to ni res. Dodali so tudi, da izbruhi nasilja niso bili uperjeni zgolj proti nepalskim vojakom, temveč proti "Združenim narodom na splošno", poročajo agencije.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.