Svet
11 ogledov

Smrti vojakov v Kanadi

Streljanje v Kanadi
1/4
EPA
Kanadska policija preiskuje osumljenca, ki naj bi bil odgovoren za streljanje v parlamentu v središču Ottawe. Kanadski premier medtem poudaril, da napad države ne bo prestrašil.

32-letnik je včeraj zjutraj pri Nacionalnem vojnem spomeniku streljaj od parlamenta ustrelil 24-letnega rezervista, nato pa stekel v parlament, kjer se je začel njegov strelski obračun z varnostniki. Priče poročajo, da je bilo sproženih do 50 strelov, preden je napadalec obležal mrtev.

Kandski mediji poročajo, da naj bi šlo za 32-letnega Kanadčana iz Quebeca Michaela Zehafa Bibeaua s kriminalno kartoteko zaradi mamil. Parlament je napadel, ko so bili tam vsi zaposleni, poslanci in člani vlade s premierjem Stephenom Harperjem na čelu. Poškodovan ni bil nihče. Parlament in okolico je policija evakuirala za ves dan; iskali so morebitnega sostorilca, vendar našla ni nikogar. Premier pa je danes napovedal, da bodo še okrepili protiteroristično zakodonodajo.

Teroristično dejanje?

Kanadski mediji med drugim objavljajo ugibanja, da naj bi bil napadalec kanadski spreobrnjenec v Islam; kanadska obveščevalna služba je komentarje na to temo zavrnila.

Gre sicer za že drugi napad na kanadske vojake v tem tednu; v ponedeljek je 25-letni Kanadčan, ki naj bi bil ravno tako spreobrnjenec v islamsko vero, povozil dva vojaka, pri čemer je enega ubil. Tudi tega napadalca je kanadska policija ubila.

Kanada je ta mesec objavila pridružitev državam v boju proti džihadistom Islamske države, premier Harper pa je po že drugem napadu na kanadske vojake včeraj poudaril, da se Kanada ne bo prestrašila in da bodo varnostne službe naredile vse, da bi preprečile uresničitev kakršnihkoli groženj državi. 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.