Svet
2 ogledov

Smrtna kazen za bombaše

Hanifa Sajeda iz zapora peljejo na sodišče. Žurnal24 main
Tri ljudi, ki so jih spoznali za krive bombnega napada v indijskem Mumbaju pred šestimi leti, so obsodili na smrtno kazen z obešanjem.

Šest let po krvavem bombnem napadu v indijski finančni prestolnici Mumbaj, v katerem je umrlo 52 ljudi, je indijsko sodišče tri ljudi, ki jih je pretekli teden spoznalo za krive umora, zarote in terorizma, danes obsodilo na smrtno kazen. Zakonski par Hanif in Fahmeda Sajed ter Ašrat Ansari so bili obsojeni na smrtno kazen z obešanjem.

Njihovi odvetniki so napovedali pritožbo na odločitev sodišča. Smrtna kazen je sicer v Indiji le redko izrečena, če pa že, sodišče njeno izvršitev pogosto odloži za nedoločen čas ali pa jo zniža predsednik države.

V dveh eksplozijah, ki sta 5. avgusta 2003 v razmiku nekaj minut in v radiju štirih kilometrov odjeknili na jugu Mumbaja, je umrlo 52 ljudi, več kot 240 je bilo ranjenih. Napad naj bi bil odgovor na nasilje nad muslimani med nemiri, ki so leto prej divjali v zahodni zvezni državi Gujarat. Obsojena trojica je bila po trditvah tožilstva povezana s prepovedano pakistansko islamistično skupino Laškar-e-Taiba.

Krvavi napad izpred šestih let je bil prvi od skupno treh, ki so v zadnjih letih pretresli Mumbaj. Julija 2006 je v eksplozijah sedmih bomb na predmestnih vlakih in železniških postajah umrlo 187 ljudi, pri zadnjem napadu novembra 2008 pa je v napadu desetih napadalcev na razkošne hotele in druge stavbe umrlo več kot 160 ljudi.

V zvezi s slednjim sojenje proti edinemu preživelemu napadalcu, ki naj bi prav tako ravnal po naročilu skupine Laškar-e-Taiba, trenutno poteka v Mumbaju. Pakistan je medtem Interpol zaprosil za izdajo ustreznega opozorila državam članicam za pomoč pri iskanju 13 ubežnikov, ki jih pakistanske oblasti iščejo v zvezi z lanskim napadom, so danes sporočili iz Interpola.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.