Svet
73 ogledov

Smrtonosna bakterija prestrašila Nemce

Prvi znak okužbe z E-coli je krvava driska. (Foto: Shutterstock) Žurnal24 main
V Nemčiji so uvedli posebne ukrepe, saj so zaznali več primerov okužb s sevom smrtonosne bakterije ešerihije koli (E-coli). Okužbo potrdili pri 80 bolnikih, dva sta v komi.
Iz Nemčije poročajo o okužbi z EHEC, patogeno obliko bakterije E-coli. Z njo se lahko okužimo vsi, še najbolj razširjena pa je v eksotičnih deželah, kjer do okužbe pride s surovo hrano ali vodo.

Prekuhavanje ali pasterizacija bakterijo uniči, je pa sicer zelo neodporna na različna čistila in temperaturo. Okužbo zdravijo z antibiotiki, eden prvih znakov je krvava driska.

Zaradi okužbe z nevarno bakterijo ešerihijo koli (Escherichia coli oziroma E-coli), ki se hitro širi in povzroča hudo drisko, slabost, bruhanje in bolečine v trebuhu, več bolnikov leži na intenzivnih enotah v bolnišnicah, poročajo nemški mediji. Možen zaplet po okužbi z E-coli je odpoved ledvic, kar lahko vodi v smrt.

"Imamo zelo nenavadno situacijo," je povedal epidemiolog Gérard Krause z Inštituta Robert Koch v Berlinu.

Okužene predvsem ženske
Okužbe z ešerihijo koli se v Nemčiji sicer pojavljajo večkrat, še poročajo iz Nemčije, a naj bi bile precej milejše kot zdaj.

Tokrat so še posebej prizadete ženske. "Ženske pogosteje rokujejo s hrano, pripravljajo obroke in lahko bi se okužile pri čiščenju zelenjave ali drugih živil," je še dejal Kraus, ki je sicer posebej presenečen, da so posledice okužb zelo resne prav pri odraslih, saj navadno bolezen huje prizadene otroke.

Pazljivo pri piknikih
Eva Grilc iz Inštituta za varovanje zdravja je za Žurnal24 dejala, da bakterijo lahko uničimo s toplotno obdelavo živil. Zastrupitve so možne z mesom, ki je bilo toplotno premalo obdelano, ali z drugimi hitro pokvarljivimi živili. Pazljiv je treba biti predvsem pri piknikih, kjer lahko bakterije prenašamo iz enega živila na drugega (denimo na dovolj opečeno meso zanesemo bakterije iz drugega, še surovega živila). Možnosti za varno/higiensko pripravo živil so namreč na piknikih manjše kot doma. Trenutno sicer v Sloveniji ne beležimo porasta tovrstnih obolenj.

80 okuženih, dva bolnika v komi
Iz Spodnje Saške in Bremna po podatkih nemškega ministrstva za zdravje poročajo o 25 primerih okužbe, v Schleswig-Holsteinu in Hamburgu naj bi bilo skupaj 40 primerov okužb.

Iz Hessna poročajo o 16 okuženih bolnikih, dva med njimi sta v komi, v Mecklenburg-Vorpommernu so zabeležili štiri okužbe z nevarno E-coli.

Tiskovni predstavnik ministrstva za socialne zadeve v Spodnji Saški, kjer je okuženih največ ljudi, je prebivalce pozval, naj sporočijo, če bi pri sebi opazili omenjene simptome.

"Pomembno je, da ljudje poiščejo zdravniško pomoč,"
je dodal.

E-coli je vrsta bakterije iz rodu ešerihij, ki so normalno prisotne v črevesju sesalcev, tudi človeka, in predstavlja velik del normalne črevesne flore.

Ešerihija koli je sicer najbolj raziskan organizem nasploh. Gre za zelo razširjeno bakterijo v črevesju in dnevno se v človeških iztrebkih nahaja več kot sto milijard teh bakterij.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.