Svet
36 ogledov

Smrtonosna eksplozija na letališču v Bruslju, enajst mrtvih, policija našla več bomb

Bruselj, letališče, eksplozija tw
Na bruseljskem letališču Zaventem je zjutraj odjeknila močna eksplozija. Sledila ji je še ena, poročajo svetovni mediji. Smrtnih žrtev je več kot 10, ranjenih je več kot 50 ljudi. Natančne številke bodo oblasti potrdile kasneje. V mestu so izredne razmere, eksplozijam na letališču sta sledili dve novi na postajah podzemne železnice.

Kot poročajo bruseljski mediji so na letališču evakuirali najmanj eno letalo potnikov, ki so se pripravljali na vzlet. Prvi eksploziji je čez nekaj minut sledila še ena. Po zadnjih podatkih naj bi eksploziji terjali več kot deset življenj, število ranjenih se zvišuje iz minute v minuto. Natančne številke bodo oblasti potrdile kasneje. Oblasti so tudi uradno potrdile, da gre za teroristični napad.

Napad na bruseljsko letališče | Avtor: EPA EPA

Napadalci naj bi napade usmerili v glavno čakalnico in na okence American Airlines. Pred prvo eksplozijo se je slišalo več strelov, policija je po eksplozijah našla več bomb.

Belgija je dvignila stropnjo ogroženosti na najvišjo. Do napadov je prišlo le štiri dni po aretaciji enega glavnih organizatorjev pariških napadov, Salaha Abdeslama. Kot poroča belgijska tiskovna agencija Belga se je pred eksplozijo slišalo več krikov v arabskem jeziku, več belgijskih medijev je poročalo tudi, da naj bi šlo za napad samomorilca, a tega policija uradno še ni potrdila. Na letališču naj bi našli tri pasove samomorilskih napadalcev. Poostren nadzor po napadih v Bruslju na pariškem in londonskem letališču.


Letališče so po eksplozijah zaprli, vse današnje lete odpovedali; letališče naj bi bilo zaprto vse do 6. ure zjutraj. Po navedbah prič je eksplozija odjeknila pri okencu za prijavo na let družbe American Airlines. Po eksplozijah je med potniki zavladala panika, kot navaja CNN, naj bi reševalci za prevoz poškodovanih uporabljali kar vozičke za prtljago. Policija je vse ceste do letališča zaprla.

Napad na bruseljsko letališče | Avtor: EPA EPA

Reporter Sky News se je ravno v času napada znašel na letališču, ko sta se zaslišali "zelo zelo močni eksploziji". "Čutil sem, da se zgradba premika, nato se je začel dvigati dim. Ljudje so bili šokirani."

Vzrok ekplozije še ni znan, je pa na Twitterju objavljen posnetek terminala in bega ljudi. 

Komentarjev 72
  • Žurnalček 19:46 22.marec 2016.

    Ne vse, ampak samo tiste , ki se gredo peto kolono !

  • Žurnalček 19:43 22.marec 2016.

    Jebi se Francek , jaz sem levak , se pravi tvoj teorem pada v vodo !

  • Žurnalček 19:42 22.marec 2016.

    Ni jim in jim ne bo , dokler bodo na oblasti in za delo proti svojim državljanom za to dobivali še plačilo ! Sreča ta , da obstaja še kaznivo dejanje Veleizdaje !