Svet
502 ogledov

Smrtonosne poplave v Nemčiji: uvedli preiskavo proti vodji okrožja

Poplave
1/24
Epa
Po prvih začetnih ugotovitvah je tožilstvo v Koblenzu potrdilo začetni sum uboja in povzročitve poškodb in malomarnosti, zato so uvedli preiskavo.

Tožilstvo v mestu Koblenz je danes v primeru smrtonosnih poplav sredi julija uvedlo preiskavo proti vodji okrožja Ahrweiler Jürgnu Pföhlerju. Sumijo ga malomarnosti, ki je vodila v številne smrti tamkajšnjih prebivalcev, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Pföhler je bil namreč na večer 14. julija, ko so območje prizadele hude poplave, dežuren in je imel kot edini možnost sprejemati odločitve, pa tega ni storil kljub opozorilom. Preiskujejo tudi še eno osebo, ki je za nekaj časa prevzela vodenje kriznega štaba.

Poplave | Avtor: Epa Epa

V poplavah na zahodu Nemčije v sredini julija je umrlo najmanj 189 ljudi, od tega 141 na območju doline Ahr. 17 jih še pogrešajo.

Pojavile so se tudi kritike oblasti, češ da niso storile dovolj, da bi zaščitile prebivalce. Po prvih začetnih ugotovitvah je tožilstvo v Koblenzu potrdilo začetni sum uboja in povzročitve poškodb in malomarnosti, zato so uvedli preiskavo.

Poplave | Avtor: Epa Epa

V okviru pregleda dogodkov so odkrili, da bi morali odgovorni glede na napovedi možnosti poplav izdati opozorilo in evakuirati prebivalce iz bližine narasle reke Ahr že do večera 14. julija. To se po trenutnih informacijah tožilstva ni zgodilo, ali pa navodila niso bila izdana dovolj jasno, kar bi lahko pomenilo malomarnost.

Poplave | Avtor: Epa Epa

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.