Svet
11 ogledov

Sneg povzroča težave tudi v sosednjih državah

sneg, Španija, plug EPA
Obilno sneženje je zajelo tudi Hrvaško in naše severne sosede. Snežne padavine so povzročile prometne zastoje, prihaja tudi do zamud v letalskem prometu.

Obilno sneženje je ponoči zajelo tudi našo severno sosedo in Slovaško. Sneg je povzročil prometni kaos na jugu in vzhodu Avstrije. Na Dunaju so v času jutranje prometne konice nastali večkilometrski zastoji, mestne oblasti v Bratislavi pa so voznike pozvale, naj jeklene konjičke danes raje pustijo doma.

V obeh državah je prav tako snežilo čez dan, sneg pa je težave povzročal tudi v letalskem prometu. Na dunajskem letališču vse od poznega dopoldneva letala niso mogla več pristajati, vzletala pa so zgolj v omejenem obsegu. Do 16. ure je izpadlo 229 od predvidenih 342 vzletov in pristankov. Tista letala, ki so poletela, pa so to večinoma storila z velikimi zamudami. Na letališču računajo, da bodo od 20. ure pristanki znova mogoči. Težave so imeli tudi v javnem prometu. Dunajčanom so tako svetovali, naj namesto nadzemnega potniškega prometa raje uporabljajo podzemno železnico. Sneži namreč tudi drugod po Evropi, tako da je bilo med drugim prizadeto münchensko letališče.

Obilica snega je zapadla na avstrijskem Štajerskem, kjer je snežna odeja ponekod debela tudi do 30 centimetrov in je povzročala težave v cestnem prometu. Na območju Gradca je že v sredo popoldne zaradi spolzkega cestišča v steber trčil avtomobil, voznica pa je bila pri tem huje poškodovana. Na Tirolskem se je medtem povečala nevarnost snežnih plazov na višje ležečih predelih.

Koroški Beljak pokriva 40-centimetrska snežna odeja. Na Gradiščanskem so zaradi snega morali večkrat posredovati gasilci. V mestih Güssing in Sankt Michael je namreč s cestišča zdrselo več avtobusov, pa tudi tovornjak.

V Zgornji Avstriji so prav tako vladale zimske prometne razmere. Na številnih cestah je za tovornjake začela veljati obvezna uporaba verig. Za zasneženo avtocesto A7 pa je policija voznikom svetovala, naj jo uporabijo le, če je zares potrebno.

Na delu vsi plugi, ki niso rešili kaosa

Tudi slovaško prestolnico Bratislava so danes pestile prometne nevšečnosti. Mestne oblasti so voznike avtomobilov pozvale, naj raje uporabijo javni prevoz. Vendar so tudi avtobusi imeli dopoldne po več kot uro zamude.

Čeprav so v Bratislavi delovali vsi razpoložljivi snežni plugi, jim ni uspelo rešiti prometnega kaosa. Na cestah proti mestu je zjutraj prišlo do večkilometrskih zastojev, več letov na bratislavskem letališču pa je imelo zamude.

Spolzke ceste so nevšečnosti povzročale po celotni državi, vendar so prevozne vse avtoceste, nemoteno pa poteka tudi železniški promet.

Dolgotrajen mraz v Nemčiji

Tudi celotna Nemčija se je znašla pod snežno odejo, čeprav je ta na severu bolj tanka. Na jugu pa je do danes zjutraj zapadlo do 20 centimetrov snega. Po vsej državi, razen nekaj izjem, kot je Zgornje Porenje, vlada dolgotrajen mraz. Ponoči temperature ponekod na jugu in zahodu države padejo tudi pod minus deset stopinj Celzija.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.