Svet
13 ogledov

Snežene težave tudi pri sosedih

Trčenje v zagrebu Davor Puklavec/Pixsell
Veliko težav zaradi snega imajo tudi v sosednjih državah. V Avstriji ponekod v višjeležečih predelih obvezna uporaba verig, na zagrebški obvoznici verižno trčenje.

V Italiji so zaradi sneženja zaprli meje za tovorna vozila, kar se je poznalo po večkilometrskih kolonah tovornjakov tudi na naših avtocestah in počivališčih. Razmere se izboljšujejo, saj so dopoldan prepoved preklicali.

Raje z javnim prevozom

Avstrijske oblasti so ponekod, predvsem v višjeležečih delih države, razglasile obvezno uporabo verig. Največ težav imajo prebivalci regije Spodnja Avstrija in prestolnice Dunaj.

Na Dunaju so bile sicer zimske službe v celoti pripravljene na snežne razmere. Dopoldne je tako sneg plužilo 1.400 delavcev, ki so skrbeli za 2.800 kilometrov cest. V prometu ni bilo večjih zastojev tudi zato, ker so se številni ljudje na pot raje odpravili z javnim prevozom.

V avtobusnem in železniškem prometu je prihajalo do zamud. Podobno se je zgodilo na dunajskem letališču, kjer potnikom svetujejo, da se pred odhodom od doma pozanimajo o statusu njihovega leta. Do poldneva so bili trije poleti tudi odpovedani, saj so jih zaradi velikih zamud združili s poznejšimi.

Padavine naj bi se v prihodnjih dneh še nadaljevale, tako da bo snežna odeja po napovedih predvsem na vzhodu države debela do 35 centimetrov.

Več kot 30 centimetrov snega

Tudi na Hrvaškem je ponekod zapadlo precej novega snega. V Gorskem Kotarju ga je od ponedeljka zapadlo več kot 30 centimetrov, drugod v zahodnem delu države pa med pet in deset centimetrov. Zaradi snega so zaprte nekatere državne ceste v Gorskem Kotarju, za težka tovorna vozila pa so zaprti vsi mejni prehodi s Slovenijo.

Iz hrvaškega avto kluba (Hak) so sporočili, da je na vseh cestah po državi prepovedan promet za tovornjake s priklopniki in polpriklopniki, preostala vozila potrebujejo zimsko opremo. Za promet so zaprte nekatere državne ceste v Gorskem Kotarju, predvsem na območju Delnic.

Sneg je znova povzročil težave tudi v zagrebškem mestnem avtobusnem prometu, zato so nekatere linije začasno prekinjene. Lokalne radijske postaje poročajo o prometnih zastojih, gneči in nesrečah zaradi novega snega in ledu na mestnih ulicah.

Na zagrebški obvoznici pa je prišlo do verižnega trčenja dveh tovornih in osebnih vozil. Na avtocesti med Zagrebom Maceljem sta trčili dve tovorni vozili, eno je odbilo v ograjo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.