Svet
3102 ogledov

Snežno neurje zahtevalo več smrtnih žrtev

sneg v Bolgariji Epa
Snežno neurje je na vzhodu Evrope terjalo najmanj deset smrtnih žrtev.

Zaradi orkanskega vetra in sneženja je v Ukrajini po zadnjih podatkih umrlo deset ljudi, 23 jih je bilo poškodovanih. Med poškodovanimi sta tudi dva otroka, je na Telegramu davi sporočil notranji minister Igor Klimenko. Ukrajinske oblasti so pred tem poročale o petih smrtnih žrtvah.

Samo v regiji Odesa na jugu Ukrajine, kjer so razmere najhujše, je umrlo pet ljudi, 15 je bilo poškodovanih. Po navedbah notranjega ministrstva so morale reševalne službe priskočiti na pomoč skoraj 2500 ljudem.

V več sto mestih na tem območju je v ponedeljek prišlo do izpada električne energije, ceste pa so morali očistiti s težko opremo in jih delno zapreti zaradi snežnih zametov. Po besedah Klimenka so do danes zjutraj odstranili na stotine obtičanih vozil, med drugim 24 avtobusov in 17 reševalnih vozil, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Ukrajinsko energetsko omrežje in reševalne službe, ki so obremenjene zaradi ruske agresije, so se tako znašle še pod dodatnim pritiskom.

O smrtnih žrtvah so poročali tudi iz sosednje regije Mikolajiv, Harkova na severovzhodu in prestolnice Kijev.

Boji v vzhodni Ukrajini med ukrajinsko vojsko in ruskimi silami se kljub začetku zime po poročanju medijev nadaljujejo, poroča dpa..

Neurje je prizadelo tudi jug Rusije in Krim, kjer je umrl en človek. Utonil je 50-letni moški, ki ga je odneslo v morje. Več ljudi je bilo poškodovanih. S polotoka, ki si ga je leta 2014 priključila Rusija, so poročali tudi o prekinitvi dobave elektrike, poplavah in podrtih drevesih.

Še najmanj en človek je zaradi posledic neurja umrl v Bolgariji. Domnevno naj bi šlo za migranta, ki je v Sofiji umrl zaradi mraza. Bil je del skupine 10 migrantov, ki so jih v ponedeljek odkrili zunaj na mrazu, je sporočilo bolgarsko notranje ministrstvo. Dva moška so prepeljali v bolnišnico, ostale pa v centre za migrante

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
  • Ender3 13:59 28.november 2023.

    Bojim se, da bo letošnja zima morebiti kratka a precej kaotična. Če bo sneg padal v podobnih količinah kot je dež potem, bo heba povsod..