Svet
2 ogledov

Snowden naj bi imel za ZDA še bolj škodljive podatke

Edward Snowden EPA
"Snowden ima dovolj podatkov, s katerimi lahko ameriški vladi v le minuti povzroči večjo škodo, kot jo je kdorkoli doslej v zgodovini ZDA," sporoča novinar časnika Guardian.

Nekdanji sodelavec ameriške agencije za nacionalno varnost (NSA) Edward Snowden zadržuje podatke, ki bi lahko ZDA škodovali še veliko bolj kot doslej razkrite informacije, je dejal Glenn Greenwald, novinar britanskega časnika Guardian, ki je prvi objavil Snowdnova razkritja.

"Snowden ima dovolj podatkov, s katerimi lahko ameriški vladi v le minuti povzroči večjo škodo, kot jo je kdorkoli doslej v zgodovini ZDA," je za današnjo izdajo argentinskega časnika La Nacion zatrdil Greenwald.

"A to ni njegov cilj," je dodal novinar, ki je v britanskem časniku objavil niz prispevkov, ki temeljijo na dokumentih o ameriških nadzornih programih, ki so Washington spravile v veliko zadrego tudi pred svojimi zaveznicami. Snowden naj bi ljudi želel le opozoriti, da so podatki, za katere menijo, da so zasebni, zlorabile ameriške obveščevalne agencije.

Dokumente skril po različnih krajih

Američan ima po Greenwaldovih besedah v posesti ogromno količino dokumentov. Tisoče je skril na različnih krajih po svetu. To naj bi bilo tudi njegovo življenjsko zavarovanje, je dejal Greenwald. Če se mu bo kaj zgodilo, bodo ti dokumenti objavljeni in to bi bila po ocenah novinarja za ZDA "najhujša nočna mora".

Rusija še čaka na uradno prošnjo za azil

Snowden medtem ostaja brez dokumentov ujet na moskovskem letališču Šermetjevo, medtem ko Rusija čaka na njegovo uradno prošnjo za azil. ZDA sicer hočejo, da se Snowden vrne v državo, kjer bi mu sodili, Moskva pa zaenkrat izročitev zavrača.

Ruski predsednik Vladimir Putin je v preteklosti že nakazal, da bi Rusija Snowdnu lahko dala azil, vendar je hkrati tudi zahteval, da se mora Snowden zavezati, da ne bo škodoval ZDA.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.