Svet
5 ogledov

Snowdna ne nameravajo ubiti

Edward Snowden Reuters
Pravosodni minister ZDA obljublja, da Edwarda Snowdna ne bodo ubili.

Ameriški pravosodni minister Eric Holder je ruskemu kolegu zagotovil, da Washington ne bo zahteval smrtne kazni za nekdanjega pogodbenega analitika Agencije za nacionalno varnost (NSA) Edwarda Snowdna. S tem pismom, poslanim že 23. julija, je želel Ruse prepričati v izročitev.
Holder je pismo sestavil in poslal Aleksandru Konovalovu, ko je izvedel, da želi Snowden zaprositi Rusijo za zaščito pred ameriškim pregonom zaradi objave informacij o programih nadzora in vohunjenja. Te so Washington spravile v majhno zadrego in v ZDA celo sprožile razprave o tem, ali morda paranoja pred terorizmom po 11. septembru 2001 ni šla predaleč.

"Lahko zagotovim, da ZDA za Edwarda Snowdna ne bodo zahtevale smrtne kazni, če se bo vrnil domov. Ne bomo ga mučili. Mučenje v ZDA ni zakonito," je napisal Holder in dodal, da bodo Snowdna preganjali na civilnem sodišču, kjer bo deležen vseh zaščit v skladu z ameriško zakonodajo.

Holder dodaja, da medijska poročila o tem, da Snowden ne more potovati, ker so mu odvzeli potni list, niso resnična. Kljub temu da so mu preklicali potni list, je Snowden še vedno državljan ZDA in je upravičen do "enosmernega" potnega lista v domači zapor.

Komentarjev 1
  • mph 20:39 26.julij 2013.

    Njihov izrecni namen je po mojem ravno UBIJANJE. Sicer ne fizična eliminacija, ampak psihična. V opomin vsem morebitnim drugim podobnim z vestjo.