Svet
15 ogledov

Snowdnu azil ali Nobelova nagrada?

Edward Snowden Reuters
Putin je dejal, da ponudba za azil Snowdnu ostaja. Švedski profesor je žvižgača nominiral za Nobelovo nagrado.

Ruski predsednik Vladimir Putin je danes dejal, da bo nekdanji sodelavec ameriške agencije za nacionalno varnost (NSA) Edward Snowden, ki se že tri tedne nahaja na moskovskem letališču Šeremetjevo, iz Rusije odšel takoj, ko bo lahko. Obenem pa je ZDA okrivil za Snowdnov položaj.

"Vse ostale države so ZDA tako prestrašile, da ga sedaj nihče noče. Na ta način so ga ZDA ujele na našem ozemlju," je dejal Putin. Poudaril je tudi, da je Snowden v Rusijo prišel nepovabljen in da to ni bil njegov cilj, temveč so ZDA preprečile njegovo nadaljnje potovanje.

Rusija je Snowdnu ponudila politični azil, prošnjo zanj pa je tudi že podpisal, vendar je ruske oblasti še niso prejele. Azil je edina možnost, da lahko Američan zapusti tranzitni predel moskovskega letališča. V Kremlju pa poudarjajo, da Snowden lahko ostane v Rusiji, če bo prenehal z izdajanjem podatkov, ki škodijo ZDA.

Snowden nominiran za Nobelovo nagrado

Švedski profesor sociologije Stefan Svallfors pa je medtem po poročanju časopisa Daily Mail Edwarda Snowdna nominiral za Nobelovo nagrado za mir. Dejal je, da bi odbor tako popravil napako, ki jo je leta 2009 zagrešil z odlikovanjem ameriškega predsednika Baracka Obame. V pismu odboru je profesor zapisal, da je Snowden s "herojskim trudom za visoko osebno ceno" razkritja informacij o nadzoru, ki ga izvajajo ZDA, svet pomagal napraviti "malo boljši in varnejši". Snowden bi bil sicer lahko nagrajen šele naslednje leto.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.