Svet
18 ogledov

So razvili univerzalno cepivo proti raku?

Žurnal24 main
Britanski znanstveniki naj bi razvili cepivo, ki omogoča, da imunski sistem bolnika z rakom sam poišče in uniči obolele celice.

Terapija se osredotoča na molekulo, ki jo lahko najdemo pri 90 odstotkih vseh tumorjev in bi po besedah znanstvenikov iz Velike Britanije lahko zagotovila univerzalno cepivo za boj proti raku.

Bolnik bi se tako s svojim lastnim imunskim sistemom boril proti rakavim celicam. Te se sicer običajno izmuznejo bolnikovemu imunskemu sistemu, saj ga ta ne prepozna kot grožnjo.

Kot so pokazali preliminarni rezultati kliničnih poskusov, pa lahko cepivo pri rakavih bolnikih sproži imunski odziv, ki poišče in uniči tumor, ali pa vsaj zmanjša stopnjo bolezni.

Znanstveniki so prepričani, da bi se lahko cepivo uporabilo v boju proti manjšim tumorjem, če se te odkrije dovolj zgodaj, ali kot pomoč pri preprečevanju in širjenju tumorjev, ki so bili že predhodno zdravljeni, še poroča The Telegraph.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.