Svet
3329 ogledov

So slovnične napake izdale Trumpa?

Donald Trump Epa
Trump jezen zaradi objave vprašanj posebnega tožilca v preiskavi ruske afere, a vse kaže ...

Ameriški časnik New York Times je objavil seznam vprašanj, ki jih ima za ameriškega predsednika Donalda Trumpa posebni preiskovalec ruske afere Robert Mueller. Trump se je zaradi tega v torek jezil na družbenem omrežju Twitter, a vse, kaže, da je vprašanja časniku posredoval nekdo iz predsednikovega tabora.

Mueller in njegovi preiskovalci medijem doslej še niso izdali nobene podrobnosti o preiskavi in jim tudi ni v interesu, da se govori o seznamu 49 vprašanj, ki jih je objavil New York Times.

Nekateri analitiki domnevajo, da gre za taktiko Trumpovih odvetnikov, ki želijo predsednika prepričati, naj ne privoli v zaslišanje pod prisego o ruski aferi, ker bodo težave. Njegovi odvetniki to odločno zanikajo, prav tako tudi časopis, ki trdi, da je seznam dobil drugje.

Nekateri analitiki ugibajo, da bi lahko bil zaradi kopice slovničnih napak vir za New York Times tudi Trump, da bi lahko znova obsojal preiskavo, ki je zanj nepotreben lov na čarovnice. Trump vztrajno ponavlja, da nikoli ni sodeloval z Rusi pred volitvami proti demokratski kandidatki Hillary Clinton.

Tvit Trumpa

"Kako sramotno, da so vprašanja glede ruskega lova na čarovnice ušla v medije. Nobenega vprašanja o sodelovanju. Težko bi bilo ovirati pravosodje pri zločinu, ki ga sploh ni bilo," je v torek tvitnil Trump. A večina vprašanj s seznama se nanaša na sodelovanje njegove kampanje z Rusi in na Trumpovo sodelovanje z Rusi.

Gre za vprašanja, ki jih je Muellerjeva ekipa naštela predsednikovim odvetnikom med pogajanji o njegovem morebitnem zaslišanju. Seznam so po poročanju New York Timesa sestavili odvetniki, ko so jim tožilci naštevali vprašanja. New York Times vseeno trdi, da seznam ni prišel od odvetnikov.

Tožilci želijo Trumpa vprašati, kaj je pred volitvami vedel o ruskih vdorih v računalnike demokratov, zlorabi družbenih medijev, ali je šef njegove kampanje Paul Manafort sodeloval z Rusi, zakaj je odpustil direktorja FBI Jamesa Comeyja in svetovalca za nacionalno varnost Michaela Flynna in podobno.

Obtožbe o lovu na čarovnice jemljejo resno nekateri kongresni republikanci. Ti so pripravili obtožnico za odstavitev namestnika pravosodnega ministra ZDA Roda Rosensteina, ki je odgovoren za rusko preiskavo, ker se je pravosodni minister Jeff Sessions moral izločiti zaradi lastne vpletenosti v zadeve.

Rosenstein se je v torek norčeval iz poskusov republikancev, da ga ustrahujejo z grožnjo odstavitve. Povedal je, da gre za strahopetce, ki se niti ne upajo podpisati pod dokument. Obtožnica je bila namreč predana medijem anonimno. Rosenstein je zatrdil, da pravosodnega ministrstva ne morejo ustrahovati ter da se bo delo nadaljevalo v skladu z zakoni in ustavo.

"Lahko vam povem, da obstajajo ljudje, ki mi že nekaj časa grozijo zasebno ali javno. Mislim, da bi že lahko ugotovili, da pravosodnega ministrstva ne morejo izsiljevati," je dejal na dogodku v muzeju novinarstva Newseum v Washingtonu.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.