Svet
15 ogledov

"So tudi Američani in Francozi zločinci?"

Kotromanović pod vprašaj postavlja ameriško in francosko pomoč pri pripravi oper Žurnal24 main
"Američani in Francozi so pomagali, so tudi oni zločinci?" se sprašuje upokojeni brigadir Ante Kotromanović v odzivu na sodbo hrvaškim generalom.

V izjavi za HTV je upokojeni brigadir Ante Kotromanović dejal, da so pri pripravi operacije Nevihta pomagali ameriški in francoski vojaški strokovnjaki. Zato se mu zastavlja vprašanje, ali so v luči sodbe hrvaškim generalom Francozi in Američani del te zločinske ekipe.

Kotromanović je pojasnil, da so Francozi Hrvatom nudili veliko pomoč, ko se je osnovala šola za častnike v Šepurinah in pri usposabljanju častnikov. Američani, vključno z upokojenim generalom Carlom Vuonoom, so odigrali ključno vlogo pri pripravi operacije.

Ob poslušanju obtožnice zoper hrvaške generale je dobil občutek, da so se zločini, za katere so obsojeni generali, zgodili v okolici Čačka, v Srbiji. Zaključil je, da je bila operacija Nevihta opravljena korektno.

Razsodba šokirala Hrvate
Hrvaška je bila po razglasitvi sodbe v šoku. Nad odločitvijo sta bila osupla tako predsednik Ivo Josipović kot predsednica vlade Kosorjeva. "Ne bojimo se resnice, ponosni smo na naše zmage in na vse tiste, ki so omogočili, da je Hrvaška danes svobodna, neodvisna in demokratična država. Hrvaška je pravna država, ki spoštuje pravne odločitve," je dejala Kosorjeva.

Zbrani, ki so v središču Zagreba čakali na razsodbo, so po razglasitvi onemeli. Številni so izrazili svoje ogorčenje nad odločitvijo, mnogim so po licih spolzele solze. Vsi pa so si bili enotni, da je kazen nepravična.

Odzivi od drugje
Na razglasitev sodbe se je odzval tudi srbski predsednik Boris Tadić, ki meni, da je sodišče ravnalo v skladu s pravom. Predsednik Republike srbske Milorad Dodik je izjavil, da sodba odpravlja stereotipe o tem, da so se samo Srbi vojskovali organizirano, ostali pa "posamezno in samo ob določenih priložnostih".

"Gre za težko in strogo kazen, če je upravičena, pa težko presojam. V  vsakem primeru je pred nami drugi krog, to je pritožbeni postopek," pa je dejal Hannes Swoboda, poročevalec Evropskega parlamenta za Hrvaško in še dodal, da ob tem popolnoma razume "čustva na Hrvaškem".

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.