Svet
10 ogledov

So v nakupovalnem središču še teroristi?

Kanijski trgovski center EPA
Zjutraj se je iz nakupovalnega središča vil oblak dima, slišati pa je bilo močno eksplozijo. Možno je, da so v njem še vedno teroristi, saj ne vedo njihovega točnega števila.


V Keniji se je danes začelo tridnevno žalovanje za 67 žrtvami napada islamskih skrajnežev na nakupovalno središče v prestolnici Nairobi. Drama s talci se je v torek po štirih dneh sicer končala, a danes znova poročajo o eksplozijah, ki so pretresle nakupovalno središče.

Milijon nagrade za belo vdovo

Bela vdova | Avtor: EPA EPA
Še vedno namreč ni jasno, koliko napadalcev je sodelovalo v napadu. Nekatere so aretirali na drugih lokacijah. Se pa še vedno ugiba, ali je z napadom povezana tudi tako imenovana bela vdova Samantha Lewthwaite, za katero naj bi CIA in Mossad že razpisala nagrado v višini milijon evrov. Teroristom naj bi namreč povelja dajala ženska v tekočem angleškem jeziku.

Britansko zunanje ministrstvo je danes potrdilo, da so v Nairobiju po napadu aretirali tudi britanskega državljana, niso pa sporočili, ali je aretacija neposredno povezana z napadom. Prav tako niso povedali, kakšnega spola je aretirani.

"V nakupovalnem središču so samo trupla, nobenih preživelih, nobenih talcev," je za Associated Press povedala priča, ki ni želela biti imenovana.

Razstreljujejo vse sumljivo

Središče so zavzeli preiskovalci in strokovnjaki za eksplozive, ki iščejo morebitne nastavljene bombe ali druge pasti. Vse, kar se jim zdi sumljivo, razstrelijo. Zato bi lahko bila jutranja eksplozija posledica uničevanja podstavljenih bomb in ne teroristov. Vendar pa tega ni nihče ne zanikal ne potrdil. 

Teroristi: Uporabili smo kemične snovi

Somalijska islamistična milica Šebab je danes zatrdila, da je umrlo 137 talcev, ki so jih zajeli. Številka je višja od uradnih podatkov o žrtvah in pogrešanih. Kenijske sile so poleg tega islamisti obtožili, da so v spopadih z njimi uporabili kemične snovi.

"V dejanju čiste strahopetnosti so izčrpane kenijske sile v stavbo izstrelile izstrelke s kemičnimi snovmi," so na Twitterju zapisali islamisti.

Obtožili so vlado, da je, zato da bi prikrila svoje zločine, povzročila "zrušenje stavbe in s tem pokopala dokaze in vse talce pod ruševinami".

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.